De dødes dag. Om 'Under vulkanen'

Oprettet: 03.10.2005 - 08:05

Af litteraturstuderende Nicolai Rerup Nielsen

Allehelgensdag og allesjælesdag, de to første dage i november, udgør tilsammen Mexicos måske mest kendte fiesta, også kendt som Día de los Muertos, de dødes dag.

Allerede i slutningen af oktober begynder forberedelsen til disse helligdage; byerne pyntes op til fest og der fremstilles bl.a. kraniemasker og små brød formet som knogler. 
På allesjælesdag står dørene åbne i alle hjem og på et dertil indrettet alter anbringes mad og offergaver til døde familiemedlemmer, der forventes at komme på besøg. På kirkegårdene tændes der lys på gravene, og familier forsamles for at indtage medbragt mad og drikke, mens de mindes de døde. Det er en tid til sorg og eftertanke, men også til glæde og fest. I essayet Ensomhedens labyrint (1950) skriver den mexicanske forfatter Octavio Paz (1914-98) i et kapitel omhandlende disse dage:
 
"Hvis vi skjuler os til hverdag slapper vi helt tøjlerne i fiestanattens hvirvelvind. Vi snarere river os op end åbner os. Alt ender i hjertesønderrivende tumult: sang, kærlighed, venskab. Voldsomheden i vore karnevaller viser i hvor høj grad vor lukkethed hindrer os i at kommunikere med omverdenen. Vi er fortrolige med deliriet, sangen, skriget og monologen, men ikke med dialogen…"
 
Karnevallets voldsomhed, den næsten desperate bekræftelse af livet i dødens skygge, kan siges at være en passende baggrund for fortællingen om en mands undergang. Det synes at have været Malcolm Lowrys tanke, da han skabte Under Vulkanen, beretningen om en mands deliriske amokløb mod sit endeligt i den mexicanske fiestanat.

Flasker fra www.city-art-gallery.comEn lang rus
Den britiske forfatter Malcolm Lowry (1909-57) udgav sit hovedværk Under Vulkanen i 1947. På dette tidspunkt havde romanen været undervejs i godt og vel et årti, både på grund af Lowrys gentagne omskrivninger, men også på grund af hans alkoholisme, en alkoholisme der til slut tog livet af ham.

Meget rammende kan Under Vulkanen da også siges at være en drankerroman, men den er sandelig også mere end det; den er en stor og symbolladet tragisk fortælling om en mands kamp med livets meningsløshed. En smule overset blandt andre store værker, må Under Vulkanen dog stadig regnes for at være en af det 20. århundredes helt store litterære bedrifter; et værk det er svært at komme ind i men som, når det lykkes, folder sig ud i en læseoplevelse, der er at sammenligne med en lang rus.
 
Påbegyndt efter et ophold i Mexico i 1936, hvor Lowrys alkoholiske tendenser praktisk talt havde lagt hans første ægteskab i ruiner, tager romanen, der er stærkt farvet af forfatterens eget liv, sin begyndelse på allesjælesdag 1939. En mexicansk læge og en fransk filminstruktør nyder en drink sammen, mens de tænker tilbage på den samme dag året før. Fortællingen folder sig nu ud som beretningen om de sidste tolv timer i deres fælles bekendte, den britiske ekskonsul, Geoffrey Firmins liv.
 
Ekskonsulen er dranker, og gennem romanen følger man hans selvdestruktive og deliriske vandring gennem den vulkanoverskyggede by Quauhnahuacs gader. Hans halvbror, den unge og idealistiske Hugh, og hans ekskone Yvonne, der netop er vendt tilbage i håb om genforening, er vidner til hans mescal-tågede galskab, men er ude af stand til at hjælpe ham.

Under Vulkanen er således et psykologisk studie; både i Ekskonsulens helt bevidste selvdestruktive strategi; men også i det destruktive forhold de tre hovedpersoner imellem.

Malcolm Lowry fra www.mural.uv.esDødens uafvendelighed
Meget sigende er det i sidste ende ikke Ekskonsulens alkoholisme, der dræber ham; det gør derimod en betjent, der mistænker ham for at være spion. Geoffrey Firmin drikker ikke med døden for øje, han drikker for at dulme smerten ved livet. At døden kommer ved et tilfælde og ikke som et resultat af hans egne handlinger stiller hans liv i et ironisk lys, da det netop er dødens uafvendelighed, der har fyldt hans liv med smerte.

Ekskonsulen lever med døden i hjertet, han har mistet enhver tro på nogen form for mening, og har som følge heraf lukket sig inde i sig selv ude af stand til at se menneskets handlinger som andet end meningsløse gestikulationer og tom luft i skyggen af døden. Romanen fremmaner således et smertefuldt billede af mennesker afskårne fra hinanden og deres desperate kamp for at bryde gennem afskæringerne.
 
Beretningen om Geoffrey Firmins smertefulde vandring mod sit Golgata er et vedkommende litterært kunstværk om livet og om døden. Malcolm Lowry har med Under Vulkanen skabt en roman der trods sit mørke og tragiske udsagn om menneskelivet rummer både varme og forløsende humor.

0
Din bedømmelse: Ingen