Bogen bag døren

Oprettet: 24.08.2006 - 18:06

Bogen bag døren
af Gitte Fangel, Viborg Bibliotekerne

- sådan er det ikke på Hald!
 
Når dørene åbnes til Store Bogdag, er bogen først og fremmest at finde under åben himmel.
Kun boghandlerne har valgt at fortrække til (Bog-)laden, ellers klarer de deltagende forfattere og udstillere sig uden tag over hovedet eller til nød med et træ eller en åben pavillon.
 
Ja, så er der jo lige Cirkusteltet, som børnebogsforfatterne lægger beslag på.
 
At arrangere en udendørs bogdag er lidt af et vovestykke.
De første 2 år gik det godt – solen bagte – året efter satte en efterårsstorm sit præg på dagen og 2006 vil blive husket for en eftermiddag, hvor regnen ganske pludseligt kom i mængder, så alle måtte flygte i læ, og bøgerne  pakkes væk under plastic.
Men indtil regnen væltede ned, var Store Bogdag, 2006 en bragende succes.
 
Hald Hovedgaard, der med sin park og i mindre grad hovedbygning danner rammerne om Store Bogdag, er i sin egenskab af at være Det danske Forfatter- og Oversættercenter om noget, stedet, hvor bogen og læselysten er i fokus.
 
Her kan læserne komme i snak med forfatterne i Sofahjørnet.
Lytte til Ry Fortællekreds, når de genfortæller sagaer, folkeeventyr, Blicher og  Blixen.
Blive klogere på forfatterskaber og diskutere med oplægsholderne fra Danmarks litterære selskaber på Halds Universitet.
 
På Plænen står
Hans og Tommy og demonstrerer håndindbinding af bøger
Grafisk Værksted, Kunsthallen Brænderigården trykker grafiske blade samt viser eksempler på dybtryk … og naturligvis kan børnene også selv forsøge sig med trykketeknikken.
Foreningen for Boghaandværk udstiller og fortæller om 2005’ smukkeste danske bogudgivelser.
Børnekulturiet Den 7. Himmel arrangerer oplæsning i Mimers Brønd.
 
'Ingen bøger uden papir', siger Papirmuseet Bikuben og demonstrerer hånd-fremstilling af papir.
 
En litterære webcafé, en kanonsanger, en bogbus ...  maratonoplæsning, litteraturquiz og associationsløb i parken er ligeledes ingredienser i den mængde af muligheder, bogdagen byder på.
 
Og man kan købe bøger … i Bogladen, hvor antikvar- og ganske almindelige boghandlere har stand eller på Bagagerumsbogmarkedet – Danmarks måske største bogloppemarked.
 
Store Bogdag bærer præg af at være et stort eksperimentarium, hvor der prøves nye veje, og hvor alle i programmet bidrager til demonstrationen af ’bogen’, som kilde til mange gode og underholdende timer .
 
På Store Bogdag 2006 blev ’Hald Hovedgaards historie – sted for sted’ præsenteret.
Historiker Laura Bertram og forfatter Thomas Oldrup har bidraget med teksten. Flemming B Jeppesen har illustreret.

Som titlen antyder beskriver bogen Halds rum - inde og ude.
Her en smagsprøve:
’Halds mest kontroversielle ejer i nyere tid var den velhavende entreprenør Karl Kristian Kristensen, der købte Hald i besættelsens sidste år. Kristensen brugte store summer på at forbedre og forskønne Hald med fontæner, havetrapper, tæpper, kaminer, en tennisbane m.m.
Han brugte også ressourcer på Tårnets istandsættelse.
Han var voldsomt interesseret i trav og hesteopdræt og havde midlerne til at købe stort ind. Han havde skabt sig en samling af enestående gode avlsheste – bl.a. Taroks morfar – og havde også planer om en stor travbane vest for alléen.
Kristensen indrettede en travbar i Tårnet. En besøgende har beskrevet den således: ’En helt fantastisk flot travbar med dyre møbler, vin og sprit i lange baner, og travbilleder på væggene.’
 
’Der er store planer for Tårnets fremtid. Det er nemlig planen, at væggene mellem værelserne skal rives ned, så der med velvillige sponsorers hjælp kan indrettes et stort, flot bibliotek. Det 70 kvadratmeter store tårn, der fik lagt nyt tag på i 2001-02, går derfor en ny glansperiode i møde.
 
Det er Halds hjerne. Det er et oplagt sted at placere et bibliotek.’

Se yderligere på www.storebogdag.dk

0
Din bedømmelse: Ingen