Bibliotheca Alexandrina

Oprettet: 23.05.2003 - 10:47

Af Vibeke Johansen, Horsens Bibliotek


I 1989 udskrev den egyptiske regering og UNESCO en arkitektkonkurrence om et nyt verdensbibliotek i Alexandria. Først i 1995 påbegyndtes byggeriet af den norske tegnestue Snøhettas vinderprojekt, og i 2002 stod det nye Bibliotheca Alexandrina færdigt.

Langs olivenlunde til Alexandria
I foråret 2003 fik jeg mulighed for at besøge Alexandria og det nye bibliotek her. Fra Cairo gik turen ad Desert Road op til Alexandria. Trafikken var heftig, men i forhold til Cairo-tilstande var det ingenting, så jeg lænede mig tilbage og nød turen med olivenlunde og appelsinplantager langs det meste af den ca. 200 kilometer lange strækning.

En litterær ”Petit dejeuner”
Fremme i Alexandria var første programpunkt et måltid mad, som blev nydt på en restaurant med kik over til Cecil Hotel. Her var det jo nemlig, at Darley først så Justine, personer fra Durrells berømte romanværk ”Alexandria-kvartetten”. Så det var, forstås, en meget litterær ”Petit dejeuner”, vi indtog.

Tilbage på gaden passeres vi af indtil flere sporvogne fra Århus - eller er det Ålborg - som i mere end 25 år har levet deres andet liv her (hvorfor skulle vi dog af med dette hyggelige transportmiddel i Danmark?)

Den fjerde pyramide
Vi går langs havet på Cornichen, og et fantastisk bygningsværk kommer til syne. Ikke uden grund bliver biblioteket også kaldt ”Den fjerde Pyramide”. 4.200 granitplader med indgraverede bogstaver og tegn fra alle verdens alfabeter indrammer biblioteket. Imponerende! Og forrest på pladsen ligger en mørk, rund og meget stor bold, som indeholder et planetarium.

Et storslået bygningsværk
I den store forhal bliver vi tilbudt en rundvisning og mener ikke, det kan skade. Det gjorde det sandelig heller ikke, men ud over det, vi allerede har læst os til i en ellers ganske udmærket introduktionsfolder, er der langt mellem guldkornene.

Jeg kan ikke beskrive den følelse, jeg fik, da jeg trådte ind i selve bibliotekets hjerte – læsesalen. Et rum med ikke mindre end 600 pc-pladser og 3.000 læsepladser. På øverste trappe herinde får man det mest fantastiske syn ud over Middelhavet og en udsigt til det sted yderst i den naturlige havn, hvor et af verdens 7 underværker, Fyrtårnet i Alexandria, lå placeret. Dette er STORT !

For få bøger
Rammerne er fantastiske. Mindre godt ser det ud med indholdet. I biblioteket er der mulighed for at opbevare ca. 8 millioner bøger, men ved åbningen havde man kun 400.000 bind, og faren er ifølge professor Mostafa El-Abbadi ved Universitetet i Alexandria, at det nybyggede bibliotek vil udvikle sig til et moderne kulturcenter og ikke et forskningsbibliotek, som intentionen iflg. ham havde været.

Diskussionerne om bibliotekets fremtid - og selvfølgelig økonomi - er således i gang. Men som gæst vil jeg ikke tøve med at tilslutte mig de ord, som en anden gæst under rundvisningen på sit brede amerikanske udtalte: ”Oh isn't it wonderful?” Jo, det er jo lige det, det er.

PS - og appelsinerne har jeg aldrig smagt bedre.

Bibliotheca Alexandrina
 

0
Din bedømmelse: Ingen