Zentropia af Anne Mette Lundtofte

Oprettet: 02.07.2013 - 11:13

Bog: "Zentropia" af Anne Mette Lundtofte

Bogens forside

Om filmselskabet Zentropas udvikling fra et lille revolutionerende filmskab til selv at være en mastodont af en kaliber som grundlæggerne filminstruktøren Lars von Trier og filmproducenten Peter Aa

Forfatter: 
Anne Mette Lundtofte
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
208
Lån bogen - Køb bogen

Fra rebelsk utopi til magtfaktor. Fængende og letlæst bog om filmselskabet Zentropa.

"Det kan være et spørgsmål mellem os og vores Gud, men her til lands har vi det nemmere, hvis vi lyver os gennem tilværelsen."

Denne udtalelse, som Peter Aalbæk Jensen alias ”Ålen”, kom med i en tale på en generalforsamling for landets VVS-installatører, kendetegner vel meget godt offentlighedens opfattelse af den ene af Zentropas grundlæggere: Stor i slaget, høj cigarføring og med et afslappet forhold til sandheden. Den anden, Lars von Trier, er mere kendt for sine provokerende udtalelser, sine fobier og neuroser.

Anne Mette Lundtoftes bog om Zentropa er et insiderindblik i en virksomhed, som er landskendt, både for en lang stribe film i verdensklasse, som har høstet priser rundt om i verden, og for en stribe skandaler med udgangspunkt i de to stifteres excentriske optræden i det offentlige rum.

Forfatteren har fået lov til at være en del af Zentropa i en periode. Hun har haft frit spil til at tale med ansatte og deltage i filmselskabets møder og sociale arrangementer, mens hverken Peter Aalbæk Jensen eller Lars von Trier har villet udtale sig direkte til bogen. Forfatteren siger på et tidspunkt til ”Ålen”, at bogen godt kunne gå hen og blive hård ved Zentropa, hvortil han svarer: ”Du giver den bare fuld gas”. Det er meget kendetegnende for ham, at han opfatter al omtale, også den der lugter af skandaler og sensation, som guld værd for firmaet.

Halvvejs gennem denne bog slog det mig, hvor mange lighedspunkter der er mellem Zentropa og Apple, således som Apple bliver beskrevet i Walter Issacsons biografi om grundlæggeren, Steve Jobs. Begge virksomheder er grundlagt af karismatiske mænd, der ser sig selv som fribyttere i forhold til den eksisterende branche, og som ikke opfatter regler som noget, der angår dem. Begge virksomheder kommer ud i alvorlige vanskeligheder netop på grund af disse mænds egenrådige dispositioner, og begge virksomheder genfødes i en form, der kan leve videre. Men her hører lighederne op, for hvor Apples succes i høj grad var baseret på én mands idéer, er Zentropa et resultat af to vidt forskellige mænds vidt forskellige ambitioner.

Bogen er let læst og fanger med det samme, og ud over selve historien synes jeg, at bogen meget fint gengiver de generelle stemninger i Zentropa, forfatteren har opfattet under sine ophold i filmselskabet, uden hun egentlig beskriver dem direkte.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.