Via Francigena af Erik A. Frandsen med efterskrift af Thomas Boberg

Oprettet: 13.10.2016 - 23:10

Bog: "Via Francigena " af Erik A. Frandsen

Bogens forside

Kunstnerisk og personlig rejseskildring i tekst, tegninger og fotografier fra en vandring fra Gran San Bernardo i Schweiz til Rom.

Forfatter: 
Erik A. Frandsen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Lån bogen - Køb bogen

Fantastisk smuk og berusende beretning om en pilgrimsrejse gennem Italien. En unik kunstoplevelse i tegninger, fotos og kloge ord.

To nære venner, to fremragende kunstnere på hver deres felt, billedkunstneren Erik A. Frandsen og forfatteren Thomas Boberg, begav sig i eftersommeren 2014 ud på en moderne pilgrimsrejse. Rejsen fulgte den gamle, traditionelle pilgrimsvej Via Francigena, fra Gran San Bernardo i Schweiz gennem Norditalien til Rom. Bogen gengiver Erik A. Frandsens rejsedagbog i talrige tegninger og en del fotos. Altså en billedberetning og en berusende en af slagsen. Men også med enkelte notater i dagbogen og i form af Thomas Bobergs efterskrift, en beretning i ord med oplevelserne undervejs og projektet sat i perspektiv. En forrygende dejlig og enestående rejsebog.

Ruten, de gik, går fra Alperne via Po-sletten via Toscana til Rom - en vandring på 1050 kilometer, foretaget over fem uger - en vandring gennem meget afvekslende landskaber og i al slags vejr, fra brændende sol til silende regn. Og altså en vandring fastholdt primært i Erik A. Frandsens billeder. Det er ikke overraskende, at Frandsen er en fremragende billedkunstner og fotograf, han har jo for længst markeret sig som en af de fremmeste i sin generation. Alligevel er bogen en overvældende kunstnerisk oplevelse af Frandsen som tegner. Han tegner med en umiddelbarhed, en spontanitet, en øjeblikkelighed i mødet med sine motiver, der kan være alt fra grandiose landskaber til snurrige detaljer undervejs i byer og huse. Undervejs citeres blandt andre H. C. Andersen, og det er et helt oplagt kunstnerisk slægtskab, Frandsen her peger på. Jeg oplever i høj grad Frandsens tegninger, umiddelbare som Andersens tegninger og skitser, som støtte for hukommelsen. Enkelte steder kombineres de smukke fotos med tegninger af detaljer i motivet, og det er meget, meget spændende - f. eks. som i billederne fra kirken i Sotri.

Vi må have nogle af ordene med. Frandsen skriver af og til punktnotater til og i sine tegninger, spontane ytringer, som her 01.09.14: "Mit knæ har sat tempoet hele dagen. Det har været som en ond klump. Lige ud - lidt OK / Ned ad - snegl".

 Og Boberg skriver om sine oplevelse og sit perspektiv i sit korte efterord blandt andet: "At gå er bedre end at køre bil, tog eller cykel. At gå er den bedste måde at se verden på, det er også den bedste måde at gå i selvsving på. Jeg kender ingen bevægelse, der bedre kan føre en ud af bitre tanker og få en til at glemme, hvor man er, at man overhovedet er til stede der på vejen."

Bogen er en intens nydelse. Og en øjenåbner. Se Italien gennem Frandsens billeder og du er på vej ud af døren med pilgrimsstaven! Et must for os, der kender og elsker Italien, og en gave til dem, der har det til gode.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.