Vi kan ikke sidde her til juleaften! af Hanne Sindbæk

Oprettet: 19.11.2015 - 09:32

Bog: "Vi kan ikke sidde her til juleaften!" af Hanne Sindbæk

Bogens forside

Om købmanden Herman Salling (1919-2006) og opbygningen af Dansk Supermarked som består af supermarkederne: Føtex, Bilka, Netto og stormagasinerne i Århus og Aalborg. 

Forfatter: 
Hanne Sindbæk
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Politikens Forlag
Sidetal: 
285
Lån bogen - Køb bogen

Et varmt og overvejende positivt portræt af skaberen af Dansk Supermarked, erhvervsikonet Herman Salling, hvis banebrydende betydning for dansk detailhandel næppe kan overvurderes.

Hanne Sindbæk er journalist og har tidligere skrevet om dansk erhvervsliv og dets toppersoner. Hun skriver i en frisk og underholdende stil både om erhvervsmanden og privatpersonen Herman Salling. Det er dog først og fremmest historien om den dygtige og driftige købmand, der levede og åndede for sit arbejde til skade for familielivet. Sønnen, der til fulde beviste sit værd over for faderen, som han overhalede med adskillige længder. En hård, egenrådig, kontrollerende og krævende chef, der ikke betænkte sig på at fyre sine nærmeste medarbejdere. Manden, der fornemmede, i hvad retning udviklingen gik, og tog kalkulerede chancer. Samtidig får vi den spændende historie om den rivende udvikling i dansk detailhandel i perioden.

Herman Salling fremstår som en sjov blanding af pengepugeren og gnieren Joakim von And og den driftige forretningsmand Mads Skjern fra Matador. Han holdt på skillingen, som når han tog notater på bagsiden af brugte konvolutter, og lod daleren rulle, når han var sikker på succes. Stormagasinet Salling var hjertebarnet, men han var hurtig til at se mulighederne i stordriftsfordele, selvbetjening og discount, og det blev til Føtex, Bilka og Netto. Pudsigt nok var Netto stedbarnet, selv om kæden endte med at stå for over halvdelen af omsætningen og indtjeningen. Med forretningsudvidelserne blev det af finansielle og lovgivningsmæssige grunde nødvendigt med et partnerskab, og det blev til et langt og godt partnerskab med A.P. Møller og senere sønnen Mærsk Mc-Kinney Møller.

Hanne Sindbæk lægger ikke skjul på sin beundring for den karismatiske og fremsynede Herman Salling men undlader ikke at nævne hans svage sider. Hendes beskrivelse af hans privatliv tangerer næsten det kulørte, men ikke i vurderingen af kvinden bag Salling. Karin Salling, hans tredje hustru, der stabiliserede hans privatliv og ydede ham kvalificeret med- og modspil.

Stærkest står beskrivelsen af det drive, den forretningsmæssige dygtighed og særlige mavefornemmelse, der gjorde det muligt for Herman Salling at skabe sit forretningsimperium, som han beholdt kontrollen med lige til det sidste trods en invaliderende sygdom. Også tiden efter Sallings død får en kort beskrivelse. Sallings enerådende lederstil er vist ikke på mode i dag. Sallings efterfølger kopierede ukritisk ledelsesstilen, men uden den nødvendige fremdrift og med stagnation til følge. Med den nye leder, akademiker med international erfaring og Sallings diametrale modsætning, blæser nye vinde med en demokratisk ledelsesstil og globale tiltag med mulighed for en øget omsætning.

Originally published by Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.