Ventetid af Marianne Gade

Oprettet: 02.04.2001 - 08:00

Bog: "Ventetid" af Marianne Gade

Bogens forside

Under et besøg på sin fødeø genoplever Rosemarie sin følelseskolde barndom, dels gennem sine to barndomsveninder, dels gennem den gamle husbestyrerinde, hvis fortid hang sammen med moderens, og Ros

Forfatter: 
Marianne Gade
Udgivet: 
2000
Forlag: 
Centrum
Sidetal: 
244
Lån bogen - Køb bogen

Hovedpersonen i bogen er den 42-årige Rosemarie. Hun er midt i karrieren, hendes mand derimod kan som forfatter slet ikke få gang i skriverierne.

Rosemarie, Nanna og Iben har kendt hinanden helt fra gymnasieårene, nu mødes de en gang om året i Rosemaries barndomshjem på Fuglø. Denne gang er lidt anderledes, for ingen af dem har rigtig lyst til at tage med på denne weekendtur, hvor også Rosemaries og Nannas mænd er med.

Iben har haft forskellige kærester med på disse ture.  I barndomshjemmet Ternen bor stadig det gamle husfaktotum Hildegard, som flyttede ind sammen med Rosemaries forældre, da de blev gift. Forældrene er for længst døde. Det viser sig senere i romanen, at Hildegard og Gerda, som moderen hed, var knyttet sammen af skæbnen, idet de havde en fælles fortid i KZ-lejren Ravensburg. Huset Ternen er gammelt, utæt og støvet, det ligger ved Vadehavet og gemmer på mange minder. 

Bogen rummer mange lag. De tre veninders erindringer om deres gymnasieår, hvor de hver især misundte de andres muligheder og aldrig talte med hinanden om deres inderste tanker, ægteskaberne og Ibens kærester. Man fornemmer her, at de hver især går og venter på en forandring.

Rosemarie undertrykker sin mand, han er træt af hendes evige hentydninger til hans uvirksomhed.

Nanna tror, hun er nødt til at affinde sig med en voldelig ægtemand, hun tror ikke på sit eget værd. Sønnen viser sig ikke mere i hjemmet, forældrene lyver både overfor sig selv og andre om, hvad han foretager sig. Facaden skal opretholdes for enhver pris.

Iben er den af veninderne, der ser ud til endnu at have noget at se frem til. Rosemarie har aldrig rigtig vidst noget om sin mors fortid, hun har fornemmet, at noget var skjult og forkert: moderens kulde over for hende og Hildegards mærkelige rolle i forhold til moderen.  

Et nyt lag i historien begynder, da en tæt tåge dækker øen. Mændene er ude at gå tur helt til fyret, og en ængstelig stemning indfinder sig, fordi deres skæbne nu er uvis. I ventetiden åbner Hildegard pludselig op for sin og Gerdas historie, og veninderne taler måske for første gang åbent og ærligt med hinanden.

Spændingen er intens i flere af bogens afsnit, men mange spørgsmål forbliver ubesvarede. Det føles næsten, som om læseren bliver en del af ventetiden, og hvad stiller man op med den? Der er så meget mere, man gerne ville have vidst om bogens persongalleri.

Bogen er skrevet i et enkelt sprog og kan læses meget bredt.

Centrum, 2000. 244 sider

BogWeb - 2. april 2001

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.