Vejen til Amerika af Birgitte Livbjerg

Oprettet: 04.09.2001 - 08:00

Bog: "Vejen til Amerika" af Sigrid Zeevaert

9-årige Ogge bor alene i sit hus og kan gøre, som det passer ham. En dag drager han afsted for at besøge tante Lilli i Amerika. Men så møder han Beth

Forfatter: 
Sigrid Zeevaert
Udgivet: 
1998
Forlag: 
Aarhus : CDR
Sidetal: 
128
Lån bogen - Køb bogen

Lån bogen på

"De halvtreds år hvor øen var til salg har undermineret befolkningens tillid til Moderlandet. For måske forsøger Moderlandet alligevel at sælge øen, selv om de siger at de ikke gør det. Derfor venter Mr. Moore det værste, når han er til møde i kongressalen."
Netop Mr. Moore er en gennemgående figur i romanen. Han er tyrannisk og magtfuld, han er en af de priviligerede farvede, og han ved godt, at salget af øen vil være af afgørende betydning for ham.

Birgitte Livbjerg har valgt den historiske form til sin nyeste roman. Vejen til Amerika foregår på en af De Vestindiske Øer i årene 1906 - 16. Moderlandet er Danmark, og romanen beretter om den usikkerhed, det giver øens befolkning, at Moderlandet ikke synes at have nogen rigtig omsorg for, at tingene fungerer på øen.

Øen kan ikke længere levere et overskud til Moderlandet, så guvernøren rejser ofte til Moderlandet for at få dækket øens udgifter til administration og militær. Moderlandets økonomi er heller ikke for god, så de seneste halvtreds år har øerne været til salg.

Men romanen handler også om andet end de historiske fakta. Den handler, som Birgitte Livbjergs andre romaner, om det enkelte menneskes drømme og daglige livsbetingelser, alt efter om man hører til den hvide overklasse, den farvede middelklasse og nederst de frigivne slaver. Det er kærlighedshistorien på tværs af klasseskel og hudfarve, det er historien om drømme og længsler, der ikke kan opfyldes, fordi mennesket ikke altid udtrykker, hvad det inderst inde ønsker. Men også angsten for det ukendte, kampen for at overleve er ofte årsagen til, at tiden går, uden at mennesket når "at føle livet".

Beskrivelsen af kvinderne står meget stærkt. De lever næsten alle under kummerlige vilkår. Der er beskrivelser af tjenestepiger, der må stå til rådighed for de priviligerede farvede, soldaterne og den hvide befolkning, med vold, uønskede svangerskaber og psykisk undertrykkelse til følge.
Der er stærke skildringer af mennesker, der magter at tænke anderledes, der tør tro på, at deres kamp for fælleskabet nok skal lykkes. - Men det er de få personer i romanen, der tænker således.

Det er en lidt trist og barsk historie. Romanen er skrevet i nutid, og vidste man ikke, - som vi jo gør i dag - at øerne blev solgt, ville man måske have stillet spørgsmålet: Vil salget af øen bringe bedre tider?

Romanen slutter med ordene: "Carlyle står på havnen på den gamle vejerbod. Han er flankeret af mændene fra fagforeningen og Adrian og Sally. Hele pladsen foran ham er fyldt med mennesker og han skriger: - De har solgt os. De har solgt os uden at spørge os ..."

Gad, 2001. 251 sider

BogWeb - 4. september 2001

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.