Uskyld af Christian Møgeltoft

Oprettet: 07.10.2014 - 11:13

Bog: "Uskyld" af Christian Møgeltoft

Bogens forside

Teenagerdrengen Sigøjner, er glad for øl og hash og forelsket i den jævnaldrende Cecilie.

Forfatter: 
Christian Møgeltoft
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Gipzzi
Sidetal: 
399
Lån bogen - Køb bogen

Der er masser af hash, fri sex og bøvl med autoriteterne. Det bliver dog aldrig karikeret eller overdrevet, for bogen er skrevet med glimt i øjet og kærlighed til epoken.

70’erne er et spøjst årti. Det er et af de årtier, man enten hader eller elsker, og selvom jeg selv er fra først i 70’erne, så er jeg en af haderne. Måske i virkeligheden netop fordi, jeg er fra det årti. Alene det psykedelisk farvede omslag på bogen giver mig en næsten ubændig trang til svinge om mig med en politistav og højlydt råbe noget obskønt om hippier. Men man skal aldrig lade en mulighed for at udfordre sine fordomme gå sine næse forbi, så jeg kastede mig fluks over Møgeltofts værk, og til min store indledningsvise modvilje må jeg indrømme, jeg både var underholdt og uden hippie-fremkaldte problemer med temperamentet undervejs.

Uskyld er nemlig forbavsende god – mine oprindelige kvababbelser in mente – og giver, synes jeg, en fin, fordomsfri beskrivelse af 70’ernes tidsånd. Og det er den beskrivelse af tidsånden og verden, der er romanens styrke. Der er masser af hash, fri sex og bøvl med autoriteterne. Det bliver dog aldrig karikeret eller overdrevet, for bogen er skrevet med glimt i øjet og kærlighed til epoken.

Bogens hovedperson er den rolige, næsten flegmatiske Sigøjner, og følgende sætning i bogen opsummerer Sigøjners karakter på bedste vis: ”Her var lummert og anmassende på en måde, som han normalt forbandt med Magasins parfumeafdeling; et sted, han heller aldrig ville opholde sig så meget som et sekund, med mindre nogen tvang ham til det.” Og Sigøjner er afgjort heller ikke den typiske Magasinkunde.

Møgeltoft har i det hele taget en finurlig måde at beskrive sine karakterer på: ”Stemningen på slottet var lettere og lysere i de dage, hvor Gustav Ankerstierna myrdede sagesløse vildsvin i det sydvestlige Tyskland.” Udover at frasen er ganske skæg, så er man ikke i tvivl om, at Ankerstierna er en lettere indavlet adelsmand af værste skuffe. Men selv om han som karakter virker godt, så virker den del af bogen desværre mindre godt. Mere om det senere.

Tempoet i bogen er forunderligt nok ret højt uden dog at tabe det særegne, tilbagelænede 70er-agtige præg. Fra et lykketræf med en plade god hash over de efterfølgende genvordigheder med rockere til flugten til det svenske, hvor nogle nazister venter, føres vi med stilsikker hånd gennem historien. Men selvom det fortælletekniske og sproget er i orden, så begynder det at knirke lidt.

Og her vender vi så tilbage til Ankerstierna; der er nemlig nogle småting, der stikker lidt ud i romanen. Den første del – den del, der kunne mistænkes for at være svagt autofiktiv – er klart bedst, både hvad angår sproget og historien. Den sidste del, der foregår blandt nazistiske adelsfolk i Sverige, rammer lidt ved siden af, synes jeg. På en måde ville jeg ønske, det havde været en separat fortælling, så vi havde haft en historie om hash og sjov og en anden om bindegale svenskere med en hang til viftende højrearme.

Når det så er sagt, så er Uskyld befolket med excentriske og voldelig men også frejdige og ganske charmerende karakterer, der hver især er med til at gøre romanen til en underholdende læseoplevelse. Så selvom det er året, hvor Elvis døde, kan jeg varmt anbefale at rejse med Sigøjner og resten af banden tilbage til 1977 og nyde den varme sommer, et par piber og noget uskyldsren sex – i hvert fald på papiret.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.