Ukendt under den samme måne af Søren Ulrik Thomsen

Oprettet: 15.10.2016 - 14:08

Bog: "Ukendt under den samme måne" af Søren Ulrik Thomsen

Bogens forside

Digte, især om København, men også andre store europæiske byer og deres puls, sanset og bearbejdet af et åbent sind og en vågen krop
Originaludgave: 1982

Forfatter: 
Søren Ulrik Thomsen
Udgivet: 
2001
Forlag: 
Vindrose
Sidetal: 
66
Lån bogen - Køb bogen

I 1981 debuterede Søren Ulrik Thomsen (født 1956) med digtsamlingen ”City slang”, der kredser om et storbymiljø og om hvordan mennesket forsøger at finde sig til rette i dette miljø. Siden har den gode Thomsen udgivet en lang række digtsamlinger og essays, der indeholder så væsentlige litterære kvaliteter, at forfatteren med rette kan kategoriseres som en af landets fremmeste digtere.

”Ukendt under den samme måne” er Søren Ulrik Thomsens anden digtsamling, der blev udgivet i 1982.

Digtene kredser om oplevelser og mennesker i København og andre europæiske storbyer, som forfatteren har besøgt. Digtene indeholder fine beskrivelser af de forskellige byers puls, af de mennesker der bor i byerne og af de spor en by kan efterlade i den rejsende sind.

Mange af digtene er sanselige og solide tekststykker, der gjorde indtryk på denne anmelder, men der var også flere digte, der var for korte og som ingen effekt havde – så det var lidt en blandet fornøjelse at læse ”Ukendt under den samme måne”.

”Ukendt under den samme måne” er langt fra Søren Ulrik Thomsens bedste bog. Jeg kan godt afsløre, at jeg finder ”En hårnål klemt inde bag panelet” langt mere reflekterende og velskrevet end ”Ukendt under den samme måne”. Det samme gør sig f.eks. gældende for ”Rystet spejl”, der i mine øjne står som et af hovedværkerne i forfatterskabet – og ”Ukendt under den samme måne” når ikke disse to andre bøger til sokkerholderne.

Selvom ”Ukendt under den samme måne” ikke er forfatterens bedste værk er det alligevel indlysende, at Thomsen har en sikker pen og et godt blik for sproget og sprogets rytmer. Forfatteren er god til at indfange stemninger og kan sit fag til fingerspidserne.

Det jeg savner i ”Ukendt under den samme måne” er (endnu mere) refleksion – og så var der enkelte digte, hvor denne anmelder havde svært ved at se meningen, f.eks. digtet på side 30:

”regn søvn blå kys

lys seng vand hånd

regn søvn blå kys

lys seng vand hånd”

Andre digte er til gengæld stemningsfyldte og smukke og er med til at trække digtsamlingen op, f.eks. her starten på digtet på side 25:

”Pludselig, dybt inde i det store slumkvarter, ligger en

fire-fem veje med gamle villaer. De er i haven. Bag de høje, mørke træer ses lyset fra karéernes opgange og

køkkener. Græsset er vådt, det er sommer, det er sent.

Hun sidder i en stol af hvidt plastik og kigger op mod

Skorstenene, himlen mellem bladende, øjnene glimter i

Mørket. Hun står med hænderne i lommen, det er den

Blå læderjakke, han har på, og cowboybukserne.”

Jeg giver ”Ukendt under den samme måne” en middelmådig vurdering med på vejen. Digtene er overordnet set udmærkede, nogle endda så fine, at de hæver sig noget over gennemsnittet. Men – eftersom jeg savner mere refleksion og nogle af digtene var  mig ligegyldige – så lander jeg på en middelmådig vurdering.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Tue Omø

    man, 24/10/2016 - 12:17

    Jeg giver dig fuldstændig ret i at det ikke er hans bedste digtsamling, men samtidig synes jeg at det er godt og på sin plads at giv den rum til at blive hørt. Søren Ulrik Thomsen er en af mine inspirationskilder, og jeg elsker hans refleksioner, når de virker bedst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.