Trap Danmark - topografisk atlas, red. af Peder Dam, Michael Helt og Niels Ehlers Koch

Oprettet: 11.01.2016 - 14:31

Bog: "Trap Danmark - topografisk atlas" af Peder Dam

Bogens forside

Det første atlas over Danmark trykt med tredimensional (3D) effekt.

Forfatter: 
Peder Dam
Forfatter: 
Michael Helt Knudsen
Forfatter: 
Niels Ehlers Koch
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Trap Danmark
Sidetal: 
284
Lån bogen - Køb bogen

Sjette udgave af det absolutte hovedværk inden for dansk topografisk litteratur lægger ud med et velfungerende atlasbind i et detaljeret og overskueligt målestoksforhold.

Trap Danmark udkom første gang for ca. 150 år siden. Et enestående værk, der giver en samlet, detaljeret beskrivelse af mange aspekter af hver eneste lokalitet i landet, geologisk, trafikalt, historisk, administrativt, befolknings- og erhvervsmæssigt m.m. En sand guldgrube af topografisk information. Det er en fordel, at man i den nye udgave har samlet kortene i ét bind, og den større skala er bestemt også en bonus. Som noget nyt har man brugt en skyggeeffekt for at give et tredimensionelt indtryk af landet, så det ikke fremtræder fladt som en pandekage. Nogle vil måske efterlyse flere detaljer, men ethvert atlas er et resultat af en række til- og fravalg, og som helhed fungerer dette atlas fint.

Jeg er ikke kartograf og har meget lidt begreb om kartografi, men jeg er bruger af kort. Jeg har det lidt ligesom hobbitten, at jeg fascineres af kort, nye som gamle. For mig repræsenterer kort muligheder og drømme. Kort kan udformes på flere måder, men de skal være overskuelige og samtidig rumme detaljer, der forjætter fremtidige oplevelser, når jeg studerer dem fra min lænestol. De skal inspirere og være mig en hjælp, når jeg bevæger mig rundt i landet. De formål opfylder nærværende atlas.

Et nærstudium af de områder, jeg kender til, afslører dog enkelte mangler/udeladelser. Jeg kigger forgæves efter Jelshøj, et prægnant højdepunkt, som jeg kan se fra mit stuevindue i det sydlige Aarhus. Det er medtaget i den forrige udgave. Gilbjerg Hoved, Sjællands nordligste punkt og et yndet udflugtsmål, er heller ikke medtaget. Det samme gælder Tranestederne i Nordjylland. Det undrer mig, for målestoksforholdene rummer netop mulighed for mange detaljer. Som et kuriosum kan nævnes, at Hesselø har fået et helt opslag og samtidig blot fremstår som en lille klat i det store hav, men det skyldes naturligvis målestoksforholdene. Endelig lider dette atlas af samme skavank som mange andre atlas i bogform, at det er svært at læse, hvad der befinder sig midt i opslaget, uden at ødelægge bogryggen.

Atlasset er naturligvis tænkt som et akkompagnement til de efterfølgende tekstbind. Man har udeladt kort over de større byer, men forhåbentlig bliver de medtaget i tekstbindene som i den forrige udgave, så man nemt kan lokalisere seværdigheder. Også uden tekstbindene er atlasset i høj grad brugbart som meget mere end et almindeligt atlas. Det giver et fint indtryk af landskaber, infrastruktur, bebyggelser, steder af kulturhistorisk betydning mm. Det er imponerende, at man igen har økonomi og ekspertkapacitet til at genudgive Danmarks topografiske bibel.

Oprindeligt skrevet af Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.