Tolv måneder af Connie Aagaard Warnick

Oprettet: 21.01.2013 - 11:40

Bog: "Tolv måneder" af Connie Warnick Aagaard

Bogens forside

Helen er fotograf og vant til at rejse rundt i verden og observere.

Forfatter: 
Connie Warnick Aagaard
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Replikant
Sidetal: 
277
Lån bogen - Køb bogen

En af Litteratursidens brugere anmelder 'Tolv måneder' og kalder den "...en fin oplevelse, der dog kræver sin læser."

Fotografen Helen vender hjem efter en årrække i udlandet. Hendes mors død, problematiske familieforhold samt et forlist og dramatisk kærlighedsforhold i Nepal, tvinger hende til at genfinde sig selv og reetablere forholdet til familie og venner og dermed forhåbentlig finde vejen tilbage – og frem i livet, en proces hun giver sig selv tolv måneder til. Hun forsøger at skrive sig ud af sorgen og problemerne, bl.a. via breve til den afdøde kæreste. 

Tolv måneder er Connie Aagaard Warnicks debut som forfatter. Bogen er meget velskrevet og har et godt sprog med præcise beskrivelser og sans for detaljer. Interessant er det at følge Helens udvikling måned for måned - fra at være en rastløs og ofte neutral betragter med en distance til tingene - til at tage mere del i livet – både på godt og ondt. Måske lidt en kliché at lade en fotograf gemme sig bag sit kamera, men hovedpersonen ender med at turde fjerne linsen og se virkeligheden i øjnene.

Forfatteren har en nytænkende og anderledes skrivestil med veksling mellem breve, oplevelser, fortid, nutid og tanker om fremtiden. Bogen har den lille finte, at den ofte har fodnoter. Personligt blev jeg lidt irriteret over dem, da de virker forstyrrende på mig, men det er en smagssag. De viser i hvert fald, at virkeligheden kan have flere sider, eller måske snarere, at man ofte siger noget andet end det, man tænker eller føler!
Ideen med, at vi følger hovedpersonen igennem et år, med de fine beskrivelser af såvel personlige som vejrmæssige skift, fungerer godt og giver mening i forholdet til titlen og viser, at bearbejdelser af svære ting tager tid.

Som læser sidder man dog tilbage med en række spørgsmål, bevidst eller ubevidst fra forfatterens side: Hvad skete der i Nepal? Ja, Helen havde et kærlighedsforhold, og han døde, men hvordan fandt de sammen, hvorfor kom han til at betyde så meget (mere end så mange andre) osv. Man behøver ikke at servere det hele for sine læsere, men der kan også blive for mange ubesvarede spørgsmål – især for de læsere, der har det svært med løse ender. Men måske passer det alligevel godt sammen med en hovedperson, der ikke lader folk komme alt for tæt på…

Det er med bøger som med mennesker: Det er det indre, der tæller, men det ydre, der tænder. Ærgerligt, at der er valgt sådan en "bleg" forside. Jeg tror desværre, at der er nogle, der vil fravælge bogen af den årsag. Hvis man går og ”græsser” på biblioteket eller hos boghandleren er der ikke meget, der signalerer ta´mig og det er synd, for de bliver snydt for en fin oplevelse, der dog kræver sin læser. Så forhåbentlig er der mere på vej fra Connie Aagaard Warnick.  

Bogen har sin egen hjemmeside: www.tolvmåneder.dk

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.