To mand frem for en enke af Arne Dahl

Oprettet: 05.11.2014 - 12:51

Bog: "To mand frem for en enke" af Arne Dahl

Bogens forside

Krimi.

Forfatter: 
Arne Dahl
Oversætter: 
Anders Johansen
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Modtryk
Sidetal: 
534
Lån bogen - Køb bogen

Hæsblæsende krimithriller afslutter serien om Opcop-gruppen. Vi kommer rundt i hele verden og møder ondskaben i højeste potens.

Så nåede vi til fjerde og sidste bind i Arne Dahls serie om Opcop-gruppen, den hemmelige operative enhed til bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet under Europol. Opcop har hovedsæde i Haag, og Paul Hjelm, som vi kender fra bøgerne om A-gruppen, er Opcops chef. Han har taget finsksvenske Arto Söderstedt med sig til Haag, mens nogle af de andre fra den gamle gruppe opererer fra Stockholm. De øvrige medlemmer kommer fra hele Europa. Paul Hjem blev i Blindebuk gift med sin store kærlighed Kerstin Holm, men hun sidder hjemme i Stockholm, så de har stadig deres honeymoon til gode.

Fra Opcops hovedsæde i Haag bringer bogen os rundt i det meste af verden, hvortil gruppens medlemmer sendes ud parvis. Ligesom seriens første tre bind har denne fået navn efter en gammel selskabsleg, men titlen er det eneste harmløse ved denne grumme historie. To mand frem for en enke starter præcis, hvor Blindebuk sluttede – med drabet på et Opcop-medlem. Så selv om bogen omtales som en selvstændig fortsættelse, tror jeg, det vil være svært at læse den, hvis man ikke har læst de forrige og kender det store persongalleri.

Efter en lidt voldsom intro, hvor en drone angriber et par på en øde ø, sættes handlingen for alvor i gang, da en ung it-nørd, der er praktikant på virksomheden Bionova i Sverige, ved et tilfælde opdager, at virksomhedens it-system hackes. Virksomheden arbejder med genmanipuleret DNA og fremstiller dels et middel, der kan opbygge muskelstyrke, dels et middel til fedtforbrænding. Unægtelig midler, der kan misbruges i de forkerte hænder. To mand frem for en enke handler overordnet om overvågningssamfundet og industrispionage på højeste plan, men den handler også om skabelsen af identiske babyer i Kina, mafiavælde, narkohandel på verdensplan og droner, der søger menneskelige mål.

Bogen springer i tid og sted, og der er meget at holde styr på, men heldigvis er der som i den klassiske, russiske roman en personfortegnelse forrest i bogen, som man kan støtte sig til. Bøgerne om A-gruppen var barske, men det er vand ved siden af Opcop-bøgerne, som langt mere er politiske thrillers og action romaner end bekymrede, svenske krimier. I To mand frem for en enke er der endog træk fra science fiction-litteraturen. Der sniger sig dog en snert af den svenske krimis politiske korrekthed ind, som af nogen er blevet døbt ’Guillou-syndromet’, når Paul Hjelm konstaterer, at verdens 85 rigeste ejer mere end de 3,5 millioner fattigste, eller når han mod slutningen siger: ”Ud med Ndranghetas (den calibriske mafia) middelalderlige klantænkning, ud med Los Zetas (de mexicanske narkobagmænd) voldskriminelle bandementalitet, ind med de multinationale selskabers civiliserede, men udenomsretslige verden”.

Jeg har været meget begejstret for alle Arne Dahls bøger, men jeg synes, at bøgerne om A-gruppen er mere tilgængelige end bøgerne om Opcop-gruppen, og i denne roman er der så mange krydsende handlinger og intriger at holde styr på, at jeg var ved at miste overblikket. Det er ikke en bog til flyturen eller strandkanten, men det er en bog, som jeg får lyst til at læse én gang til.

Originally published by Anne Klara Bæhr, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.