Tilfældet Vincent Franke af Christoffer Carlsson

Oprettet: 11.04.2011 - 10:20

Bog: "Tilfældet Vincent Franke" af Christoffer Carlsson

Bogens forside

I Stockholms underverden får den mildest talt sølle misbruger Vincent Franke til opgave at sørge for, at pigen Maria ikke forlader hans lejlighed - Men hun forsvinder!

Forfatter: 
Christoffer Carlsson
Oversætter: 
Rikke Toft Kleemann
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
285
Lån bogen - Køb bogen

Psykologisk velfunderet og intens thriller fra den stockholmske underverden – en knugende skildring af en ulykkelig skæbne, men tillige også en smuk kærlighedshistorie.

Vincent Franke sidder fast i den kriminelle verden og i morfinens blændende hallucinationer. Præget af en ulykkelig ungdom med en kræftsyg mor og en voldelig og drikfældig far og med en uheldig udgang på hans første og største kærlighed er han blevet til en uhelbredelig narkoman og pusher.  Han lever kun for sin næste rus, som han finansierer ved at sælge stoffer til andre ulykkelige skæbner.

Underverdenens ubestridte konge, Pastor, betror Vincent at passe på pigen Maria i nogle dage. Hun er øjensynligt kommet til Sverige for at blive brugt som luder i et af Pastors bordeller og må under ingen omstændigheder slippe væk, så Vincent har intet andet valg end at parere ordre.

Og så sker det umulige, og det som ikke måtte ske: Vincent forelsker sig i pigen, og han begynder igen at tro på et andet og bedre liv.

Da hun en dag som planlagt af Pastor igen er ude af Vincents liv, kan han ikke glemme hende, og da han tilfældigt møder hende på gaden, lykkes det ham at opspore, hvor hun holder til.
Vincent har held til at få hende fri, og de to indleder nu en desperat flugt ned gennem Sverige både jaget af Pastors bøller, men også af politiet.

Christoffer Carlsson er 23 år og debuterede med denne roman, som af en enig svensk anmelderpresse blev sammenlignet med Jens Lapidus og hans skildringer fra det samme kriminelle stockholmske miljø.

Denne sammenligning er måske lige at tage munden lidt for fuld, men den unge forfatter formår trods alt på under 300 sider at skabe et intenst og medrivende drama, og han lykkes fint med brugen af thrillergenrens elementære grundregler for opbygning af spænding.

Historien er opbygget i ultrakorte kapitler og med en stram og ordknap sprogtone, som egentlig fint underbygger hovedpersonen Vincents hektiske og desperate liv.

Især skildringen af Vincent står knivskarp, og forfatteren skildrer eminent forskellen og årsagerne til et mislykket liv, og det liv som kunne være blevet.

Christoffer Carlsson er helt bestemt en lovende forfatter, som det er værd at holde øje med.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.