Tilbage til Bologna af Michael Dibdin

Oprettet: 11.12.2006 - 13:06

Bog: "Tilbage til Bologna" af Michael Dibdin

Bogens forside

Krimi - Politinspektør Aurelio Zen Bliver sendt til Bologna for at undersøge mordet på ejeren af den lokale fodboldklub, men han mister hurtigt kontrollen, da der indtræffer endnu et mord og a

Forfatter: 
Michael Dibdin
Oversætter: 
Jan Mølgaard
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Modtryk
Sidetal: 
213
Lån bogen - Køb bogen

Politi, parmesan, pasta, og parodi. Når man så dertil krydrer med lidt politik, så har du alle ingredienserne i Michael Dibdins tiende kriminalroman.

En krimi, ja, men ikke en helt almindelig en! Michael Dibdins 10.roman om kriminalkommissær Aurelio Zen er nærmest en sædeskildring fra nutidens Italien, fyldt med komiske forviklinger, groteske situationer og barokke hændelser.

Aurelio Zen er denne gang sendt til Bologna for at følge efterforskningen af mordet på en stenrig forretningsmand, som også er ejer af den lokale fodboldklub. Zens helbred er skrantende og han er fyldt med melankoli og selvmedlidenhed over sit problematiske forhold til sin elskede, Gemma.

Han er kort sagt ikke på toppen, men ind på scenen i Bologna træder nu en række groteske og underholdende personligheder: En opblæst syngende tv-kok, der ikke aner, hvordan man laver mad, en næsten lige så naragtig berømt professor, der bliver skudt i rumpen, en fordrukken og mere end almindelig uheldig privatdetektiv og en flok fanatiske fodboldfans. Zen kan lade personerne falde over hinanden og servere opklaringen på et sølvfad.

Opklaringen af mordet (begået med en parmesankniv!) på forretningsmanden spiller godt nok en rolle i romanen, men det er den satiriske skildring af det italienske samfund, der bærer historien. Hvis man er fan af Aurelio Zen-historierne kender man nok miljøet og kan glæde sig, selv om stilen har fået en ekstra drejning i retning af det groteske i forhold til sidste gang, jeg læste en Dibdin-krimi. Er man ny, og står på her, skal man holde tungen lige i munden, men jeg er overbevist om, at man får lyst til at læse de øvrige og more sig over det billede af Italien, der bliver serveret. En lille kærlighedshistorie med forholdsvis normale unge mennesker bliver der også plads til.

Sproget er flydende og velformuleret, men piftet op med et utal af italienske fraser, som også er med til at understrege det lidenskabelige italienske miljø. Fyrigheden røres dog godt op med melankoli og det hele krydres, som bedstemor snerrer efter den uduelige kok, "Ma Quello che basta, stupido", kun lige tilstrækkeligt. Smag selv!

Michael Dibdin har fået flere priser for sine spændingsbøger om Aurelio Zen.

Oversat af Jan Mølgaard. Forlaget Modtryk, 2006. 213 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.