Til T af Suzanne Brøgger

Oprettet: 17.01.2013 - 12:04

Bog: "Til T" af Suzanne Brøgger

Bogens forside
Forfatter: 
Suzanne Brøgger
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
206
Lån bogen - Køb bogen

En bevægende læseoplevelse venter, når Suzanne Brøgger på eksperimenterende og lyrisk vis tegner et portræt af en dysfunktionel familie i 1950’erne oplevet fra børnehøjde.

Familien skal i skoven, og de skal også have forældrene til te; to umiddelbart overkommelige hverdagsbegivenheder. Men som historien folder sig ud er det tydeligt, at familien "Plys" ikke er en helt almindelig familie. Læseren møder de to piger - Tigerdyr (Sulamit) og Grisling (Bibsen) - begge på kanten til at blive teenagere, og den fire-årige dreng Kængubarnet (Pelle), der stadig ikke kan tale.  Dertil faren Jakob og Moren Lady Gaga (også kaldet Kængu), som har fundet på, at hele familien skal have navne efter Peter Plys’ elskede figurer.

Handlingen opleves hovedsageligt gennem Tigerdyrs øjne og ører. I flygtige tanker bagudrettet i tiden tegner Tigerdyr et portræt af en dysfunktionel familie. Lady Gaga er den person, hvorom alle andre i familien er i kredsløb. Hun er utilregnelig, depressiv, selvmorderisk og har flere sammenbrud bag sig. Gagas udfordring er, at hun er utilpasset i sin egen familie og opfatter familien som en koncentrationslejr, samtidig med at hun drømmer om at få endnu et barn. Hun vil gerne og vil ikke. Mindst af alt magter hun at udfylde moderrollen, og faren Jakob er ikke nogen hjælp, ja han er underligt fraværende hele historien igennem.

Gennem familien Plys eksemplificerer Suzanne Brøgger ”den moderne familie” som institution; en familie i afmagt og måske endda i vanrøgt. Der skal både være plads til individet og fællesskabet, plads til at finde sin identitet med frit valg på alle hylder. Alt sammen imens man presses ned i familiære rammer og står til måls for samtidens kønsrollemønstre og forventninger. Der jongleres eminent med emner som identitet, kønsroller, feminisme, magtesløshed og familierelationer.

”Alt det, Tigerdyr får spat af og som Kængu i al sin afmagt har lagt fra sig, er det, som moderne mennesker i stigende grad vil projicere uden for sig selv, et ansvar, de vil lægge fra sig, og som vil vokse sig rigtig stort som det samfundsanliggende, der hedder omsorgssektoren i velfærdssamfundet. Staten vil tage over dér, hvor individet slipper op”.

Suzanne Brøgger er yderst overbevisende i skildringen af familien oplevet gennem barnet. Det, der går rent ind hos læseren, er alt det børn opfatter og måske-måske ikke fordrejer i deres fantasi - alt det, de voksne tror, børn ikke hører. Men små potter har også ører. 

Fortællemæssigt serveres historien på utraditionel og eksperimenterede vis. Nutidige ting og dilemmaer bringes ind i en "1958-kontekst", hvilket gør romanen tidløs og stedløs i sit udtryk. En alvidende fortæller blander sig ofte med sine modne og moderne reflektioner, ligesom forfatteren selv også stikker hovedet frem. Barnets fantasifulde naive synsvinkel kontra den ydre modne synsvinkel er meget interessant og virkningsfuld i behandlingen af tematikken "den moderne familie".

Jeg spår, at enten vil man elske eller hade ’Til T’. Der er simpelthen ikke nogen middelvej, da den er yderst original og anderledes fortalt. For nogen vil formen være forstyrrende for læseoplevelsen og budskabet, for andre vil romanen byde på en udfordrende, bevægende oplevelse.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.