Terra! af Stefano Benni

Oprettet: 04.04.2005 - 08:05

Bog: "Terra!" af Stefano Benni

Bogens forside

Eventyrlig og satirisk vision af livet år 2150 efter flere atomkrige på Jorden, hvor forskellige magtgrupperinger kæmper hæmningsløst for at komme først til en frodig nyopdaget planet

Forfatter: 
Stefano Benni
Udgivet: 
1986
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
365
Lån bogen - Køb bogen

Hundrede år efter at atomkrigene har gjort jorden isbelagt og kaotisk, leder flere koalitioner og interessesammenslutninger efter planeten ”Terra II” . Hvor de tror, at alt er som i de gode gamle dage fra før jorden gik af lave. Helte og skurke gennemfører et hæsblæsende rumkapløb for at komme først frem til forjættede land....men eksisterer det? – Totalt grotesk og vanvittigt morsom roman om jorden i år 2157.

 

Anbefalet af bibliotekar Tove Damgaard, Hillerød Bibliotek

Lån bogen på Bibliotek.dk

Godt hundrede år efter at en hedebølge og nogen vildfarne mus er skyld i, at atomvåben ødelægger jorden, er udendørstemperaturen på jorden elleve grader under frysepunktet. Derfor leves alt liv på jorden i byer under isen. I disse lagdelte bysamfund gælder den stærkestes ret – og i lagene under niveau 16 hersker det totale anarki, hvor selv videospillene er voldelige og kan slå spillerne ihjel.

I rummet flyver alle slags mere eller mindre officielle rumskibe omkring – og fra et af disse kommer en kapsel, der indeholder en besked om fundet af en planet magen til jorden før katastrofen; og SÅ går kapløbet i gang!

Alle koalitioner vil nå først frem for at få magten over planetens energiressourcer, som der er hårdt brug for på den ”gamle” jord – og alle er villige til at bruge alle midler! Læseren møder bl.a ”sineuropæerne” , det ”aramerussiske imperium” og ”militærimperiet SAM” og følger fortællingens helte, der drager ud i det slidte rumskib ”Proteus Tien”. Tilbage på jorden bliver computeren Genius 5 (verdens klogeste computer – med sin helt egen personlighed!), Einstein, et 12-årigt kunstigt skabt vidunderbarn og den kinesiske vismand Fang. Den sidste er via sin telepatiske kontakt til Mei på rumskibet forbindelsesledet til rummet.

På jorden samler jagten sig om mærkelige fænomener over det gamle Inkarige – og det viser sig at inkaerne spiller en væsentlig rolle i jagten på en energireserve, der kan redde jorden fra den totale undergang.

Alle personer, typer og begivenheder har den mest underfundige lighed med, hvad vi kan genkende fra vores hverdag, og på trods af at denne civilisationskritiske, groteske og vildt morsomme bog fra Bennis hånd er 20 år gammel, har hans ”beskrivelse” af vores civilisation – desværre – ikke tabt sin aktualitet.

Benni er på en gang morsom, satirisk og poetisk – og selv om hans persongalleri er uoverskueligt, og handlingen går over stok og sten, opdager man hurtigt, at Terra er vedkommende, underholdende og let at læse.

Slutningen på bogen er overraskende, men alt ender godt (....elller gør det?)

Oversat fra italiensk af Thomas Harder efter 'Terra!'. Lindhardt og Ringhof, 1992. 367 sider

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.