Tavs som graven af Arnaldur Indriðason

Oprettet: 20.06.2005 - 12:05

Bog: "Tavs som graven" af Arnaldur Indriðason

Bogens forside

Kriminalroman fra Reykjavik, hvor politifolkene Erlendur og Sigurdur skal opklare gåden om et skelet fra krigens tid, der dukker op under udgravningen til nyt boligbyggeri

Forfatter: 
Arnaldur Indriðason
Oversætter: 
Kim Lembek
Udgivet: 
2004
Forlag: 
Forum
Sidetal: 
265
Lån bogen - Køb bogen

Kriminalroman fra Reykjavik ..

"Den lille pige sad og gumlede på den, og han kunne straks se, at det var en menneskeknogle, da han tog den fra barnet".  

Med dette diabolske chok indfanges læseren helt bogstaveligt fra første sætning, og den fremragende islandske krimiforfatter slipper ikke sit ubønhørlige og hjertevridende greb før sidste side.

Det uhyggelige fund viser sig at være en del af et ca. 50 år gammelt skelet, som er dukket op til overfladen på en byggeplads i udkanten af det regnvåde, grå Reykjavik. Den melankolske men stædige kriminalkommissær Erlendur Sveinsson, der også er hovedfigur i Indridasons første krimi,"Nordmosen", begynder at efterforske sagen som et sandsynligt mord.

På stedet lå før i tiden et sommerhus, hvis ejer blev underlig efter sin forlovedes mystiske forsvinden. Men dette er kun et af de spor, Erlendurs efterforskningsteam graver frem fra årene lige efter 2. verdenskrig. På mesterlig vis pendler forfatteren mellem det nutidige opklaringsarbejde og en rystende grufuld – ja uudholdelig – rædselsberetning om en psykopats fysiske og psykiske terror mod sin familie, mens de boede i sommerhuset. Man vånder sig ligefrem, og indvoldene snører sig kvalmende sammen. Det er næsten uundgåeligt, at det ender med mord - men hvem myrder hvem? Til det sidste holdes læseren i neglebidende spænding om skelettets identitet.

Som i størstedelen af moderne krimier fylder den ensomme, fraskilte Erlendurs privatliv meget. Man gribes uvilkårligt af hans desperate afmagt og uundgåelige skyldfølelse over for sin gravide narkomandatter, der indlægges i koma efter en spontan abort.

Bogen brænder sig ind på nethinden ikke mindst p.g.a. forfatterens stærke, lavmælte sprog. Men også troværdige nuancerede karakterportrætter og præcise tidsbilleder i fortid og nutid med en vemodig tematisering af den tidligere landbefolknings ensomhed og rodløshed som storbymennesker er med til at skabe en smuk, inciterende og altopslugende helhed.

Bogens melankolske tone minder meget om den svenske krimiforfatter Henning Mankell, men også engelske Alison G. Taylor dukker op i hukommelsen.

Vi er heldige at bo i Skandinavien i disse år, hvor den ene fremragende krimi sprøjtes ud efter den anden. Derfor siger det ikke så lidt, at Arnaldur Indridason to gange i rap har modtaget Nordens fornemste krimipris, Glasnøglen, for henholdsvis "Nordmosen" og "Tavs som graven". Som om det ikke var nok, er hans 3. bog, der desværre endnu ikke udkommet på dansk, nomineret til den islandske litteraturpris som den første krimi nogensinde. Hans popularitet i hjemlandet og den litterære hæder kunne ikke være mere velfortjent, så bid mærke i navnet – også selv om du normalt siger nej tak til en krimi!

Oversat af Kim Lembek. Forum, 2004. 265 sider. Kr 279,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.