Storbysagaer af Danny Wattin

Oprettet: 01.06.2010 - 02:00

Bog: "Storbysagaer" af Danny Wattin

Bogens forside

Noveller om det moderne livs absurditeter, hvor Døden er blevet fastansat tjenestmand, og Gud virker fra parkbænkene mellem de hjemløse.

Forfatter: 
Danny Wattin
Oversætter: 
Eva Maria Fredensborg
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Elg. & Co.
Sidetal: 
179
Lån bogen - Køb bogen

Skægge, skæve, originale noveller om moderne menneskers liv i storbyen.

Jeg har godt nok moret mig mange gange under læsningen af svenske Danny Wattins debutbog fra 2007. Novellerne, der stort set alle foregår i Stockholm (bogen hedder på svensk ”Stockholmssägner”) er satiriske og samfundskritiske på en meget underholdende måde.

Døden går igen i flere af novellerne, men han er ikke længere iklædt kutte og le. Han er nemlig blevet tjenestemand i ”Menneskeservicedivisionen” i ”Forvaltningen for Universal Udvikling”, og dér er der fælles dresscode; sort jakke, grå skjorte, brun mappe og gult slips. Tidligere rejste Døden rundt og udførte sit håndværk. Nu kan han blot ved at trykke på en tast give folk et hjerteanfald. Det er meget utilfredsstillende for ham.

Gud derimod sidder på en bænk i parken og drikker hjemmebrændt sprit sammen med de andre alkoholikere. Én af dem vil vide, hvad meningen med det hele egentlig er. ”Spise, sove, bolle” er Guds svar, og han ser ingen grund til, at mennesker gør livet mere kompliceret, end det er.

Men det gør de, de moderne storbymennesker i Danny Wattins noveller: De knokler rundt for at forsøge at opnå skønhed, rigdom, evig ungdom, lykke, det perfekte liv. Spørgsmålet er, om det lykkes. I ”Storbysagaer” er der nogle ret absurde eksempler på, at det ikke gør.

Der er f.eks. den unge læge, der tidligere har arbejdet på intensivafdelingen på Karolinska Sygehus, hvor han har lappet børn sammen, der var kommet til skade i trafikken, og hvor han har set mennesker dø. Nu laver han Britney Spears bryster, silikonelæber, fedtsugninger på smukke mennesker, der alligevel aldrig bliver tilfredse med deres udseende.

Der er også den unge Micke, hvis liv er fyldt med terminer, renter og regninger, og som en dag får mulighed for at deltage i Spillet, hvor han vinder et nyt liv med masser af penge. Efter tre uger ønsker han sig sit gamle liv tilbage.

Novellerne er spøjse, skæve og meget originale, og personer fra en novelle dukker op igen i andre noveller.  I en af novellerne optræder den administrerende direktør for firmaet Pickle Pää Productions, Hr, Wattin. Og hvis jeg går ind på forlagets hjemmeside, kan jeg læse om forfatteren Danny Wattin, at han bl.a. er medlem af musikkollektivet Pickle Pää Productions. Og sådan er der så mange underfundige, drillende lag i Hr. Wattins bog, som du kan glæde dig til at læse!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.