Stjernebogen af Ben Okri

Oprettet: 15.02.2010 - 12:13

Bog: "Stjernebogen" af Ben Okri

Bogens forside

En fabel om menneskene, kunsten og vores jord. I et smukt land drager en kongesøn ud i verden for at lære og gennemgå mange prøvelser.

Forfatter: 
Ben Okri
Oversætter: 
Jan Hansen
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Tiderne skifter
Sidetal: 
468
Lån bogen - Køb bogen

Magisk fortælling om kærlighed og fornyelse” der foregår i et mytisk univers i Afrika, før, under og efter slavejægernes hærgen på kontinentet.

’Stjernebogen’ handler om en afrikansk kunstnerstamme, der frembringer fantastiske skulpturer og kunstværker. Et kunstværk forudsiger de uendelige lidelser, der påføres Afrikas folk af slavejægerne, og man bliver nærmest vanvittig af at se på det. Andre kunstværker sender beskueren ind i en sand drømmetilstand. Inspirationen hentes fra ånder og fra stjernerne, der rummer al viden. Menneskene kan tale til hinanden via drømme og ved tankens kraft. De lever i pagt med tusinde års historie og side om side med ånder, mytiske figurer, dyr og drømme. Kongeriget, der består af mange forskellige stammer, ledes af en konge, der når ud til sit folk i deres drømme via tankens kraft. En konge hvis latter runger over hele det enorme land. Kongens søn, prinsen, er en drømmende og følsom type. Han forelsker sig i mesterkunstnerens datter. Mesterkunstnerens datter beskrives som en mærkelig pige, måske fra en anden planet og tilmed grim. Trods det har hun mange bejlere, der kæmper om hendes gunst.

”Stjernebogen” foregår i et cirkulært univers, hvor fortid, nutid og fremtid er smeltet sammen og interagerer med hinanden. Den beskriver den skade der blev påført Afrika, da slavejægerne (=den hvide vind) bortførte store dele af befolkningen. Der fortælles om mænd og kvinder, der bortføres og lænkes og fragtes over havet til et liv med ufattelige lidelser. Denne bog pointerer de lidelser, de tilbageværende måtte opleve. Hvordan deres kultur og samfund blev smadret af de huller, der opstod af slavejægernes høst. Smadret af mangel på kvalitativ ledelse, et folk som glemte deres riter og historie, som var lammet af skræk for selv at gøre sig bemærket og dermed måske lide samme skæbne som de bortførte.

Bogen er skrevet i et fabulerende, alsidigt, smukt og poetisk sprog. Den rummer hele Afrikas mystik og oser af drømme, sensualitet og kærlighed.

Bogen falder i flere dele og mange af kapitlerne er meget korte. Et enkelt kapitel er på blot tre linjer.

Ben Okri leverer mange smukke beskrivelser og mange fine, tankevækkende pointer.
Der er tale om en meget anderledes, men helt igennem fantastisk skønlitterær oplevelse.

Forfatteren er nigeriansk prisvindende forfatter, men bosat i England.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.