Ståsteder af Svend Brinkmann

Oprettet: 12.09.2016 - 13:39

Bog: "Ståsteder " af Svend Brinkmann

Bogens forside

Kritik af tidens nyttetænkning, der ifølge forfatteren fører til tomhed og mangel på mening i tilværelsen. Omkredser som modvægt 10 eksistentielle ståsteder med iboende værdi.

Forfatter: 
Svend Brinkmann
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
199
Lån bogen - Køb bogen

Bogen gør op med tidens fremherskende nyttetænkning og peger i stedet på gamle filosofiske livsværdier. Inspiration til eksistentiel diskussion og debat om, hvor vi vil hen med samfundet.

Psykologiprofessor Svend Brinkmann gjorde i sin provokerende bog ’Stå fast’ op med tidens krav om evig omstillingsparathed. I denne selvstændige opfølgning går han grundigere og mere filosofisk til værks. Med udgangspunkt i ti forskellige filosoffer fra Aristoteles til Jaques Derrida argumenterer han klart og overbevisende for ti udvalgte ståsteder, der har en iboende, eviggyldig værdi. Han har fat i noget væsentligt i sin påpegning af nytteprincippet, den instrumentalistiske tænkning, der er altdominerende i dag og medvirker til at gøre tilværelsen uden indhold og mening. Vi er blevet gode til at måle og veje verden, men dårlige til at vurdere det, vi måler og vejer. Vi mangler kort sagt at tænke etikken og den sociale dannelse ind i vores liv.

Bogens ti ståsteder er det gode, værdigheden, løftet, selvet, sandheden, ansvaret, kærligheden, tilgivelsen, friheden og paradoksalt nok også døden, som kan hjælpe os til at sætte livet i perspektiv. Brinkmanns ærinde er ikke at give en grundig analyse af den enkelte filosofs idéer. I stedet plukker han en sentens fra den enkelte filosof, forklarer den og sætter den i relation til aktuelle tendenser i tiden. Det fine ved bogen er, at Brinkmann gør filosofien jordnær. De forskellige filosofiske skoler har ifølge ham langt hen ad vejen fat i de samme temaer, som derfor også har værdi for nutidens mennesker, når de skal forholde sig til tilværelsen.

Bogen er ikke ment som en bombastisk facitliste, men som et idékatalog der kan hjælpe det moderne menneske til en dybere og mere kritisk refleksion over tidens etablerede sandheder. Ståstederne er en påmindelse om, hvad der er væsentligt og meningsfyldt i tilværelsen. Brinkmann er åben over for, at der findes andre relevante eksistentielle ståsteder. Det vigtigste er, at vi bliver opmærksomme på, at der findes fælles etiske værdier, som ikke har noget med vores subjektive fornemmelser at gøre, og som er gode at holde fast i i en omskiftelig tid.

Bogen, der er velskrevet og klart opbygget, er en forfriskende og tankevækkende modvægt til strømmen af navlepillende selvhjælpsbøger. Brinkmann har fat i noget grundlæggende og væsentligt, der både angår den enkelte og samfundet, og bogen inspirerer det moderne menneske til en fortløbende eksistentiel diskussion og til en vigtig debat om, hvor vi vil hen med vores samfund.

 

Og en særlig tak til Lisbeth Lauritsen for lån af billedet på facebooksiden. Du kan følge hendes læseproces på Instagram her

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.