Spis, bed, elsk af Elizabeth Gilbert

Oprettet: 20.07.2017 - 10:52

Bog: "Spis, bed, elsk" af Elizabeth Gilbert

Bogens forside

Elizabeth er træt af hverdagen og rejser efter sin skilsmisse ud i verden: Italien, Indien og Indonesien -  Hun genfinder sig selv i den italienske mad, den indiske meditation og den nye kærli

Forfatter: 
Elizabeth Gilbert
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Aschehoug
Sidetal: 
317
Lån bogen - Køb bogen

Selvbiografisk, varm og underholdende rejseskildring, hvor turen går verden rundt til Italien, Indien og Bali. Forfatteren genfinder både sig selv og evnen til at glædes ved livet.

Kan man lide genren: "Rejs ud i verden, oplev, spis og tænk over det hele", så er Gilberts efterhånden klassiske rejseskildring den rette. Den ville nok ikke være så berømt uden filmatiseringen med Julia Roberts, men samtidig en god grund til at glemme filmen HELT og fokusere på bogen. Jeg huskede filmen så nøjagtigt under læsningen, at jeg kunne se hvor manuskriptet gik i andre retninger end bogen og faktisk ændrede vinklen. Tankevækkende! Men tilbage til en venlig, varm, velfortalt samt uventet engageret historie om at reflektere over livet.  At der så følger en god portion gode rejsebeskrivelser med er jo bare en gevinst.

Det bliver nødvendigt for Liz, som hun kalder sig selv, at komme over en grim skilsmisse. Hun er rejseskribent, så det ligger hende ikke fjernt at rejse ud for at få sit liv på afstand. Første stop er Rom, hvor hun lærer sit yndlingssprog italiensk og øver sig i at nyde livet. Det bliver til et forelsket afsnit om Italien og italienerne. Mange pund tungere, fra de italienske delitatesser pasta og is, går turen til en flække midt i det indiske nowhere, hvor hun søger om ophold på en "ashram", hendes gurus skole. Men det simple liv viste sig at være mere udfordrende, end man skulle tro. Planerne om at rejse videre ud i Indien skrinlægges, og fokus bliver selverkendelse, som mødet med stoute Richardt fra Midtvesten er en stor hjælp til. Liz opnår også spirituelle mål, som er positive historier, som man nok skal være trænet i meditation for helt at kunne mestre.

Bali som rejsens sidste mål viser sig ikke at være det helt harmoniske paradis, som hun forventede. Øen har en præcis så blodig forhistorie som andre dele af Asien. Menneskene er elskelige, men kan man nu tro på det, de siger altid? Kommer kulturforskellene i vejen? Liz har dog en lykkelig tid her, får gode venner og tør forelske sig igen. Men the bottom line er, at hun nu styrer sit liv selv. Helt selv uden at være afhængig af nogen.

Passer bogen så ind i vores tema? Helt bogstaveligt så spiser hun sig glad i italiensk mad, hun er vild med indisk vegetarmad og det balinesiske køkken er let, lækkert og godt for dig. Det kan jeg skrive under på. Hun har sågar en drøm, hvor en berømt indisk afdød guru pålægger hende at nyde!

Så ja! Det gør den, den kan nydes i mindre bidder, så man ikke bliver forspist. Og bogen er god og velskrevet underholdning. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.