Spænding i Sovjet-staten

Oprettet: 20.12.2012 - 23:00

Bog: "Den russiske sangerinde" af Leif Davidsen

Bogens forside

Det får katastrofale følger, da en diplomat på den danske ambassade i Moskva på egen hånd forsøger at udrede omstændighederne omkring en kvindelig kollegas død

Forfatter: 
Leif Davidsen
Udgivet: 
2001
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
237
Lån bogen - Køb bogen

»Den russiske sangerinde« var Leif Davidsens  gennembrudsroman fra 1988. Den blev senere filmatiseret med Ole Lemmeke i hovedrollen som den nysgerrige og handlekraftige danske Moskva-diplomat Jack Andersen.

Bogen er skrevet før Murens fald, og handlingen udspiller sig ligeledes, mens den autoritære Sovjet-stat var en realitet.

Leif Davidsen har altid set romanformen som et middel til at fortælle noget mere og få flere facetter frem, end journalistikken levnede ham plads til. Romanen blev altså til for at beskrive en nutid, der siden er blevet rigtig megen datid.

Den britiske forfatter og udenrigsjournalist  har sagt det på denne måde: »Jeg ville blive meget skuffet, hvis ikke jeg kunne få en helvedes masse mere sandhed ind i min fiktion, end jeg kunne i min reportage«.

»Den russiske sangerinde« er en bog om to overlevere: Den danske diplomat Jack Andersen og en sangerinde, der tjener til sit brød ved at synge i russiske bands, der spiller på de større restauranter i Moskva.

På den danske ambassade har man ansat en veldrejet sekretær, Sonja. En dag bliver hun fundet død og nøgen i et badekar hos en russisk luksusluder, Vera, der også er død. Tilsyneladende er hun blevet kvalt under en sadomasochistisk sexleg. Er det dødeligt passionsspil, mord eller selvmord?

Retsmedicinerne siger, begge er blevet myrdet, men stærke revolutionære kræfter forsøger at camouflere kendsgerningerne.

Jack Andersen har lugtet lunten, og da han møder Lill – som er den myrdede Veras søster – stiger hans iver efter at komme til bunds i sagen. Han indleder en stormfuld romance til Lill, mens to af hans russiske venner fra indenrigs- og udenrigsministeriet  leger med ilden ved selvstændigt at efterforske sagen. Det bliver livsfarligt: Vidner rammes af ulykker, og politirapporter forsvinder, og Jack Andersen ender med at blive sendt hjem til København af de sovjetrussiske myndigheder. Kreml holder på, at han er gået langt ud over sine diplomatiske beføjelser.

Jack Andersen giver dog ikke op og rejser incognito tilbage til den russiske hovedstad for at udrede trådene.

Da »Den russiske sangerinde« udkom, var det måske lidt usædvanligt, at en dansk spændingsroman foregik i Moskva. Siden har meget ændret sig. De både smukke og grimme billeder af Moskva skal man nok kende historien og konteksten for at få tilstrækkeligt udbytte af. Jeg læste bogen, da den udkom, og fik dengang det ud af den, at sovjetrusserne havde et liv ud over det stereotype, vi blev præsenteret for, når journalisten allernådigst fik lov til at stille sig op og bånde på Den Røde Plads. Alle var de mennesker i systemet. Både systemets tjenere og dets ofre.

I dag er thrilleren på nogle måder blevet overhalet af tiden – men den kan stadig læses for spændingens skyld. Og for at komme i hu, hvordan Rusland var engang.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.