Sommernattens rædsel af Dan Simmons

Oprettet: 01.06.2009 - 02:00

Bog: "Sommernattens rædsel" af Dan Simmons

Bogens forside

I en lille, hyggelig amerikansk by sker der mærkelige ting; et barn forsvinder, og andre bliver ofre for uforklarlige forbrydelser, men i begyndelsen er det kun børnene selv, som opfatter det onde.

Forfatter: 
Dan Simmons
Udgivet: 
1991
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
495
Lån bogen - Køb bogen

Sommerferien står for døren, men i stedet for 7 uger med skæg og ballade må eleverne fra Old Central School tage kampen op mod ældgammel ondskab.

Jeg læste første gang ”Sommernattens rædsel” for en del år siden, og én af scenerne stod stadig printet i min hukommelse, da jeg genlæste den: scenen hvor Duane løber gennem majsmarken. Hvad er det, der er så skræmmende ved majsmarker? Uanset hvad, så forstår Dan Simmons at koble den rene rædsel med minderne om barndommens fantastiske somre i denne uhyggelige fortælling om 7 børns kamp mod det onde.

”Sommernattens rædsel” starter den sidste skoledag før sommerferien – og den sidste dag før Old Central lukker permanent som skole. Børnene kan næsten ikke vente med at få fri, men en halv time før klokken ringer, genlyder hele skolen af et frygteligt skrig. Rektor Roon forklarer lyden med, at det gamle fyr er blevet afprøvet, men Mike har en fornemmelse af, at noget ikke er helt rigtigt og overtaler vennerne til at lede efter Tubby, som forsvandt den sidste skoledag.

I starten er det mest en leg, men så begynder Duane at forske i Old Centrals historie og finder frem til fortællingen om Borgia-klokken. Klokken blev bestilt af pave Calixtus III og skulle være en magisk genstand med mørke kræfter, men ingen husker mere, at den hænger i skolens tårn. Jo mere Duane finder frem til, jo flere mystiske ting sker for børnene, og snart går det op for dem, at noget ondt virkelig gemmer sig i Old Centrals indre.

”Sommernattens rædsel” er en blanding af gys og gode minder. Beskrivelserne af de lange sommerdage, hvor vennerne driver rundt, og verden synes at ligge uendelig for deres fødder, er fremragende lavet. Men bedst som man nyder turen tilbage til barndommens land, dukker ondskaben op midt i al idyllen. For Dan Simmons kan nemlig også beskrive det uhyrlige onde, der invaderer børnenes univers, så tydeligt og klart at man får lyst til at kigge under sengen, om der nu er noget der.

Jeg har ikke været lige begejstret for alt, hvad Dan Simmons har skrevet, men ”Sommernattens rædsel” hører absolut til i den bedste ende af hans forfatterskab. Den kan minde lidt om Stephen Kings ”Det onde” fra 1986, som også har en gruppe børn, der kæmper mod ondskaben, i hovedrollen, men alligevel er den helt sin egen historie.

Så har du lyst til et godt gedigent sommergys, er ”Sommernattens rædsel” et godt bud på nogle timer med gåsehud og tæppet trukket helt op, selvom det er varmt udenfor.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.