Soldat. Arbejder. Anark. Ernst Jüngers forfatterskab

Oprettet: 26.03.2017 - 10:21

Bog: "Soldat. Arbejder. Anark. Ernst Jüngers forfatterskab" af Anders Ehlers Dam

Bogens forside

Ernst Jünger (1895-1998) er en af de største og samtidig mest omstridte tyske forfattere i det 20. århundrede.

Forfatter: 
Anders Ehlers Dam
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Museum Tusculanum
Sidetal: 
395
Lån bogen - Køb bogen

Den første samlede fremstilling på dansk af Ernst Jüngers forfatterskab giver et fremragende indblik i en særegen skikkelse, der stadig både fascinerer og forarger.

Antologien består af en række interessante, akademiske bidrag, skrevet af førende danske og internationale forfattere. De stiller skarpt på forfatterskabet fra debuten, hvor Jünger med et æstetisk blik beretter om sine oplevelser i skyttegravene under Første Verdenskrig over mellemkrigstidens krigsskrifter med teknologibegejstring og fokus på arbejderen, frem til det sene værks dyrkelse af den uafhængige Anark.

Bogen tager afsæt i, at Ernst Jünger (1895-1998) er en af de mest omstridte tyske forfattere i det 20. århundrede. I 1920’erne var han bannerfører for den såkaldt ”nye” nationalisme, en nationalrevolutionær bevægelse, der fik nazisterne til at ligne en flok spejderdrenge, og efter debuten med det autobiografiske værk, ’In Stahlgewittern’ (1920), engagerede han sig aktivt på den yderste højrefløj og udgav hundredevis af hardcore politiske skrifter i kampen mod republikken. Jünger er derfor ofte blevet beskrevet som prototypen på den fascistiske mand og som en af Weimarrepublikkens åndelige banemænd. Og med tanke på den historiske udvikling, kan det vel ikke undre, at mange, især i Tyskland, har betragtet ham som en paria. Bogens redaktører, Adam Paulsen og Anders Ehlers Dam, slår dog fast i indledningen, at der skete en ændring i opfattelsen af Jünger efter murens fald, at han nu 20 år efter sin død har indtaget Pantheon, side om side med de jævnaldrende Franz Kafka og Thomas Mann.

Her er det det en særlig fornøjelse, at man har genoptrykt nøgleteksten til forståelsen af Jünger-diskussionen, nemlig ’Hommage til et eventyrligt hjerte’, skrevet af den tyske litterat Karl Heinz Bohrer i anledning af Jüngers 100 års fødselsdag i 1995. Bohrer skriver tankevækkende og kontroversielt, at de for Jüngers værk så karakteristiske æstetiske energistrømme, som er næret af fronterfaringerne fra Første Verdenskrigs skyttegrave [af mange udlagt som præfascisme] i stedet skal ses som et modernistisk, litterært virkemiddel. Jüngers holdninger var, ifølge Bohrer, i høj grad apolitiske! Dette bragte naturligvis forskersindene i kog, og de seneste års diskussioner herhjemme, om hvorvidt Jünger var fascist, nazist eller dét der er værre, viser, at hans kanonisering i den grad stadig er omstridt.

Bogens øvrige bidrag spænder vidt og kommer godt omkring Jüngers virke; der er fx artikler om teknologien i Jüngers fiktionsprosa, om hans livslange eksperimenter med rusmidler, om hans fotobøger og meget mere. De vidner om den enorme skaberkraft, han lagde for dagen igennem sit lange liv, hans store spændvidde - og om hvor svært det er at indfange ham og sætte ham i bås.

Antologien kan ses som den foreløbige kulmination på ”Jünger-renæssancen” i Danmark, som Adam Paulsen skal have stor ære for. Siden 2010 har Gyldendal udgivet fire af forfatterskabets centrale tekster: I stålstormen, ’Strålinger’, ’På marmorklipperne’ og ’Det eventyrlige hjerte: figurer og capriccioer’. Læs den uforglemmelige krigsroman I Stålstormen og ’På Marmorklipperne’. De er – med fare for at anvende en, i Jünger sammenhæng, udpræget floskel – berusende læsning. Og læs så denne glimrende antologi.  Der er meget at komme efter. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.