Sneleoparden af Peter Matthiessen

Oprettet: 01.06.2003 - 11:53

Bog: "Sneleoparden" af Peter Matthiessen

Bogens forside

Sammen med en feltbiolog drager den zen-buddhistisk-interesserede Peter Matthiesen op i Himalaya for at studere sneleoparden - På ekspeditionen får mødet med tibetansk religion afgørende betydning

Forfatter: 
Peter Matthiessen
Oversætter: 
Marianne Børch
Udgivet: 
1991
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
334
Lån bogen - Køb bogen

For den energiske rejsende kan Nepal byde på næsten alt – bortset fra strandliv - verdens højeste snebjerge, golde klipper, knaldgrønne, frodige bakker, jungle. Gamle kulturbyer og smukke landsbyer – et mylder af stammefolk med lige så mange sprog – hinduisme, buddhisme og andre religioner med hver sin stærke kultur. Kom bare af sted!

Anbefalet af bibliotekar Ianne Elo, Bibliotekerne i Søllerød

Lån bogen på Bibliotek.dk

For mig er det bedste ved Nepal nogle egne og landsbyer mellem høje bjerge nord for selve Himalayakæden – efter 3 lange besøg længes jeg stadig tilbage. Mine steder ligger i disse golde, men farverige bjerge, hvor bittesmå landsbyers huse og marker lyser op i årets skiftende farver. Disse oaser findes kun i kraft af små vandingsstrømme, som hentes langvejs fra i smalle kanaler. De passes og plejes, og vandet fordeles mellem familierne efter ældgamle regler.

En af adgangsvejene er dalen Kali Gandaki, verdens dybeste – en årtusindgammel handelsvej mellem Tibet og det indiske kontinent – omgivet af 8000-m. tinder og alverdens flotte landskaber. Her foregår alt til fods – eller med 15-20 personers rutefly til en grus-landingsbane i byen Jomosom.

Op gennem denne dal startede i 1973 også den rejse, Peter Matthiessen beskriver i bogen Sneleoparden. Målet var det sagnomspundne område Dolpo i NV-Nepal. Formålet var udforskning af det vilde blåfår, som måske er en ged, og zoologen George Schaller var leder. Matthiessen selv er forfatter og naturforsker og kendte Schaller fra rovdyrstudier i Afrika.

Denne vidunderlige bog handler om rejser på flere planer: dels den fysiske rejse, der beskrives så eminent, at vi kan se, lugte, mærke og høre alt – mennesker, landsbyer og naturen undervejs. Gennemvådt tøj, isglatte stier, lugten af yakgødnings-brænde, solens sidste lys på en gnistrende snetinde, smalle sorte dale med susende gribbe, sherpaernes latter og tamang-bærernes sange. Jeg har sjældent læst en så visuel rejsebeskrivelse.

Så er der samtidig Matthiessens indre, åndelige rejse – mod indsigt, ro og erkendelse. Han er meget kyndig i zen-buddhisme, og har samtidig en kæmpeviden om andre retninger af buddhismen og om tro i al almindelighed. ”I den længsel der sender mennesket på vandring, ligger der en form for hjemve, og i en vis forstand er min rejse mit første skridt på vejen hjem”. Vi lærer ham at kende som menneske – hans begejstring, nedture og hudløse ærlighed om egne svagheder – og hans sorg, da den frigjorthed han har fundet i de øde bjerge siver bort allerede ved tilbageturens første kontakt med den moderne tids velsignelser.

Og så er der udforskningsrejsen – i Dolpo ved Shey tempel-klostret kan man komme ret tæt på blåfårene, fordi jagt på dem er forbudt her. Netop lige før vinteren er de i brunst, og deres gøren og laden i den periode kan give afgørende beviser for, om dyret mest er et får eller en ged. Matthiessens naturbeskrivelser er så sansede, og netop ”naturlige”, at man bliver helt fascineret af de flotte og kraftfulde dyr, og deres samspil med mennesker, ulve, rovfugle – og sneleoparden! ”Det er forunderligt som dette væsen samler hele landskabet, lige fra lysrefleksen i et fårs gamle horn til lyden af en sten på den frosne jord”. De meget sjældne og sky dyr lader sig ikke se, men efterlader spor overalt, og er hele tiden tæt på den lille ekspedition.

Som sagt kan denne bog læses på mange planer, men bare som rejsefortælling alene er den en stor oplevelse.

Flot og lydhørt oversat af Marianne Børch. Samleren, 1991. 334 sider

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.