Sig farvel til dig selv - tre historier af Christian Haun

Oprettet: 08.06.2009 - 13:37

Bog: "Sig farvel til dig selv : tre historier" af Christian Haun

Bogens forside

Tre noveller om surrealistisk/fantastiske hverdage - En lille pige i en skilsmissefamilie får overnaturlige kræfter og venner - En ung mand i Australien indhentes efter 10 år af fortrængte begivenh

Forfatter: 
Christian Haun
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
168
Lån bogen - Køb bogen

Tre fortællinger om det der er os nærmest og samtidig er det mest gådefulde: familien, børnene og vores egen personlighed.

Hypnose, religiøse åbenbaringer, vanvid, familietraumer og splittede identiteter. Christian Haun tager paletten med de syrede farver i brug i ’Sig farvel til dig selv’. I bogens tre noveller undersøger Haun (f. 1974) tre menneskers kamp for at finde et sprog, der kan rumme det ubærlige.

I den første novelle, ”Hendes kappe og maske”, er hovedpersonen en 11-årig pige, hvis mor har fundet sammen med en usympatisk, alkoholisk mand, som absolut ikke er egnet til rollen som far. Pigens hverdag er præget af usikkerhed og tvangstanker. Livets ubærlighed får hende til at søge tilflugt i fantasien og sproget, hvor hun klarer problemerne som magisk, hårdtslående tegneseriehelt.

I ”Løs” følger vi en mand, der forsøger at benævne det unævnelige. En hændelse en juleaften for ti år siden i Australien ligger som en mørk, depressiv skygge i hans erindring. Hvad skete der? Science fiction fantasier giver materiale, der kan bruges som en form, der kan rumme den traumatiske oplevelse fra ungdommen, der skjuler sig dybt inde i erindringens fjerneste afkroge.

I den sidste novelle, ”Alt er sandt”, er hovedpersonen en 60-årig mand, der plager sin familie med en skilsmisse og verdens generelle uretfærdighed. Her er det metafiktion, sjælerejser og en hypnose af religiøst tilsnit, der leverer byggemateriale til flugten over virkelighedens fængselsmur.

Af de tre historier vil jeg klart anbefale ”Løs”. Her er tale om suveræn beherskelse af fortællingens økonomi, der er helt og aldeles nødvendig for orkestreringen af den vellykkede novelle. Sproget fungerer også; det var en fornøjelse at læse den meget nærværende fortælling om ungdom og familieliv, der hele tiden er krydret med små poetiske indslag, der suggestivt kobler det adskilte sammen. Virkelig stærkt.

De to andre noveller mangler den sproglige intensitet, og de er alene interessante set ud fra et realisme perspektiv; Christian Haun eksperimenterer med realismens konventioner, og får derved bl.a. sagt noget om identitet og udsigelse (Hvem er jeg? Er jeg én person eller flere?) og opfattelsen af virkeligheden (Hvor meget af erindringen er konstrueret og ”litterær”? Ser virkeligheden ens ud for alle?) etc.

’Sig farvel til dig selv’, som er Hauns syvende bog, vækker stof til eftertanke, og, når den er bedst, gør dette på en sprogligt nytænkende måde, der lader os opleve verden dialogisk og flerstemmigt.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.