Ser du månen, Daniel af Puk Damsgård

Oprettet: 11.11.2015 - 15:44

Bog: "Ser du månen, Daniel" af Puk Damsgård Andersen

Bogens forside

Om freelancefotografen Daniel Rye, der sad 398 dage som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Forfatter: 
Puk Damsgård Andersen
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Politiken
Sidetal: 
301
Lån bogen - Køb bogen

Den rå – og virkelige – historie om at være gidsel hos Islamisk Stat i 398 dage giver os et blik ind i håbet, overlevelsen, torturen og forhandlingerne for at få Daniel Rye frigivet.

Daniel Rye ville noget med hans fotografi, så han rejste til Syrien for at fortælle om hverdagen for det syriske folk midt i en krig. Men bare to dage efter at have krydset grænsen til det nordlige Syrien er Daniel taget til fange. Hvad derefter følger, kan selv de mest autentiske action dramaer ikke følge med til.

Puk Damsgårds hensigt med hendes bøger er at fortælle om den virkelighed, personerne i bøgerne oplever; at der er et liv og måske et håb i en sådan hverdag. Dette synes jeg også, hun opnår i ‘Ser du månen, Daniel’. Nøgternt og sobert fortæller hun om de 13 måneder, Daniel var gidsel. Hun giver os hele billedet, for der er også en familie, som pludselig savner og frygter for en søn, som måske ikke kommer hjem igen. Der er fællesskabet med de andre gidsler.

Og så der er kidnapperne, som viser sig at være fra Islamisk Stat. I stedet for at gøre kidnapperne til statister, vælger Puk Damsgård at fortælle om terrororganisationen; om dens opståen og hovedpersoner; om de vesterlændinge, der vælger at være IS-krigere, og om den betydning Islamisk Stat har for udviklingen i krigen i Syrien.

Daniel Rye var fanget sammen med 23 andre vestlige gidsler. Daniel får meget tætte forhold til nogle få af disse gidsler, heriblandt den amerikanske journalist James Foley. Sammenholdet med de andre gidsler er et lys i mørket. De hjælper og støtter hinanden. Ud af alle disse gidsler var Daniel Rye det sidste, der blev løsladt, inden fangevogterne begyndte at dræbe de resterende gidsler; alle var amerikanere og briter, hvis regering ikke tillader løsesummer fra pårørende.

Ligesom i Jeppe Nybroes bog ‘Kidnappet’ får man en idé om, hvad det vil sige at være gidsel. Det er grufuldt – du ved aldrig, hvad kidnapperne finder på næste gang. Og så er der torturen og ydmygelserne, som har mange forskellige former – du ved aldrig, hvad der sker næste gang, fangevogterne kommer. Du ved aldrig, om du får nok at spise, drikke eller må komme på toilettet. Daniels beretning viser tydeligt, at man som gidsel gør hvad som helst for at overleve, men også at man dermed som menneske mister sin frihed og værdighed.

Puk Damsgård er en fremragende formidler af den barske virkelighed uden at forfalde til at misbruge patos. ’Ser du månen, Daniel’ er vigtig og vedrørende læsning.

Originally published by DinnaM, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.