Sangskriver: elleve samtaler af Jens Larsen

Oprettet: 01.08.2002 - 11:53

Bog: "Sangskriver" af

Steffen Brandt : vi skaber en verden perfekt ; Jokeren (Jesper Dahl) : sådan er reglerne ; Poul Krebs : at være hvor man er ; Nikolaj Nørlund : en vis undren. Olesen-Olesen : vi laver ikke musik for børn ; Allan Olsen : den rene ide ; Nikolaj Peyk : måske er det lidt hadsk ; Henriette Sennenvaldt : som at sove og spise ; Tobias Trier : den kollektive popsang ; Jens Unmack : det er mig der har ret ; Voss/Torp : bukseopslag og super satori

Udgivet: 
2001
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
253
Lån bogen - Køb bogen

Lyrik, digte, poesi, salmer, sange, digtere, poeter, sangskrivere... - hvor går grænserne, hvori består forskellen, og hvem er hvad? Nogle af de bedste forfattere af sang-, rock- og raptekster indkredser i bogen "Sangskriver" deres egen genre.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anbefalet af bibliotekar Margit Fischer, Århus Kommunes Biblioteker

Lån bogen på Bibliotek.dk

Skoleelever, der bare hader digte, lytter intenst til yndlingsbandets rocktekster, og hr Hansen, der aldrig kunne drømme om at læse lyrik, får alligevel sin portion rimede vers, når han tænder for radioen og lytter til musikprogrammerne. 

Jens Larsen har interviewet 11 sangskrivere, som får tildelt hver sit afsnit af bogen. Steffen Brandt fra bandet TV2 "føler, at hans ærinde som sangskriver er at hjælpe med at få anbragt den længsel og uforløsthed, som vi alle bærer rundt på. Placere den et sted, som er til at holde ud, så den bliver frigørende."

Nikolaj Peyk, der skrev teksterne til MC Einar, dengang de introducerede rap med dansk tekst, og senere var med til at skabe Østkyst Hustlers, skriver tekster "med kant", som han udtrykker det. Tekster, der kradser en anelse og skubber til nogle grænser. For ham er Bob Dylan det gyseligste eksempel på en, der har mistet hjørnetænderne gennem tiden, og han er meget bevidst om ikke selv at miste biddet.

"Den rene idé" er alfa og omega for Allan Olsen. At holde fast i den første indskydelse til en ny sang er som at værne om kongen i et skakspil. Overlever den rene ide bearbejdelsen og er til stede i den færdige sang, kan han synge den 20 år efter for publikum. Den holder. 

8 andre sangskrivere fortæller som de nævnte om deres holdninger, deres univers, deres inspiration og deres måde at arbejde på. Jens Larsen introducerer hver person kort, stiller ganske få og korte spørgsmål, og har redigeret svarene sammen til fyldige svar. Eksempler på sange mangler naturligvis ikke. Hvert afsnit slutter med en liste over favoritter og inspirationskilder.

Bogen er et interessant kik ind i sangskriverens værksted. Her handler det om teksterne, og afstanden til lyrikeren er vel egentlig ikke særlig stor - set udefra. De litterære miljøer interesserer sig meget for lyrikere, og der skrives om dem, hvorimod en bog som denne om sangskrivere er et kærkomment særsyn.  

Lindhardt og Ringhof, 2001. 253 sider, illustreret i farver. Kr 249,-

 

 

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.