Sagens natur af Peter J. Haugstrup

Oprettet: 08.05.2011 - 21:19

Bog: "Sagens natur" af Peter J. Haugstrup

Bogens forside

Den unge advokat Morten har succes både på jobbet og privat, men da hans mor pludselig er døende, smuldrer alt det omkring ham, som han ellers troede var sikkert og trygt

Forfatter: 
Peter J. Haugstrup
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Mrs Robinson
Sidetal: 
220
Lån bogen - Køb bogen

Brutal roman om en mands psykiske sammenbrud efter et liv i overhalingsbanen.

Det kører for Morten. Han er advokat, lever et jetsetliv, har en smuk kæreste, en hurtig bil og er netop ved at lande en afgørende handel for sit firma. Hans levemotto er ”vælg med hjernen, ikke med hjertet”. Men som en ridse i glansbilledet ligger Mortens elskede mor for døden.

For at få det hele til at glide lidt nemmere i en presset tid kører Morten et par baner, går på værtshus og kommer i lag med suspekte mænd og kvinder. Alkoholforbruget stiger i takt med speedometeret i bilen. Og et seksuelt misbrug følger også med.

Morens forestående død lukker op for en pose af undertrykte følelser. En far der lukkede Morten inde i rummet under trappen i barndomshjemmet og spørgsmålet om moren vidste det. Om Mortens overforbrug som har resulteret i bundløs gæld. Om kæresten der overvejer at forlade ham. Om hans højtelskede mor, der skal forlade ham. Om kampen for at blive på toppen i gamet. Uden at afsløre eksplicit hvad det hele ender med, så forlader vi Morten, hvor han rent faktisk forsøger at stå af ræset.

’Sagens natur’ er en brutal, eksplicit beskrevet roman om en mands psykiske sammenbrud. Det er forfatterens debutroman og med en baggrund som jurist, virker det som et pålideligt billede af jetsetmiljøets bagside. Sproget og jargonen matcher romanens miljø med sit glatte og overfladiske sprog.

Psykologiske romaner deler sig i min optik groft sagt i to grupper: de dybdeborende realistiske psykologiske portrætter og de mere letlæste overfladiske psykologiske thrillers med spænding som drivkraft. ’Sagens natur’ er en skønsom blanding af begge typer.

Den beskriver en mands deroute lidt for klicheagtigt og formår ikke helt at komme helt ned i de mørkeste kroge af Mortens sind, blandt andet barndommen med farens psykiske tortur.

Omvendt sker der mange uforudsete og spændende drejninger i historien, ikke mindst i slutningen og den blev læst i et træk. Det er ikke en roman der går over i historien i perlerækken af misbrugs- og psykologiske romaner. Det er den for letlæst til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.