Sagen om den utro Klara af Michal Viewegh

Oprettet: 01.04.2009 - 02:00

Bog: "Sagen om den utro Klara" af Michal Viewegh

Bogens forside

Da den berømte forfatter Schwarz beder privatdetektiven Dennis om at undersøge hvad hans kæreste Klara har gang i, får Dennis nok at se til.

Forfatter: 
Michal Viewegh
Oversætter: 
Peter Bugge
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
187
Lån bogen - Køb bogen

Man kan godt kalde denne historie for postmoderne metafiktion – men det skal ikke afskrække nogen fra at læse en underholdende og hamrende velskrevet detektivroman. 

Dennis bor i Prag og er indehaver af et lille detektivbureau. Som tidligere politimand og uddannet psykolog har han forudsætningerne i orden for at klare sig i netop denne branche, og det går da også helt godt. Privat lever han i et åbent ægteskab med den skønne Ruth, der er ti år yngre end ham. De dyrker elskere og elskerinder hver for sig, og for dem er jalousi et begreb, de for længst har lagt bag sig. 

En dag bliver Dennis opsøgt af den kendte forfatter Norbert Schwarz, der indledningsvis foregiver at være i gang med research til en historie om et detektivbureau. Snart kommer det dog frem, at han har mistanke om at hans langt yngre kæreste, den underskønne Klara, er ham utro. Han vil gerne have Dennis til at undersøge sagen. Normalt omgås han sine klienter og deres utro partnere med en vis grad af kynisme, men i denne sag bliver han involveret i affæren på et plan, som er lidt mere personligt end godt er, og han forsøger stik imod al professionalisme at gribe ind i skæbnens gang. 

Undervejs delagtiggøres læseren i mange overvejelser omkring begrebet jalousi, som Dennis opfatter som et udtryk  for egenkærlighed snarere end for kærlighed til partneren. Gennem hovedpersonerne møder vi eksempler på to ekstremer – Dennis og hans kone tillader hinanden sidespring og diskuterer dem frimodigt, hvorimod Norbert nærer en altfortærende mistro til sin unge og smukke kæreste.  

Ikke uden grund sender den tjekkiske forfatter i indledningen en lille hilsen til Milan Kundera. Hele historien er en demonstration af tilværelsens ulidelige lethed: hvordan vi så gerne vil have styr på kærligheden, og hvor svært det i virkeligheden er. Gennem en ironisk leg med krimigenrens virkemidler ledes læseren på afveje i et kinesisk æskesystem – hvem fortæller egentlig historien? 

Fortællingen er stilbevidst og med mange litterære referencer, men uden at være tung kost – alt er let og delikat anrettet. Jeg kan derfor kun ønske god appetit!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.