Safrankøkkenet af Yasmin Crowther

Oprettet: 24.07.2006 - 12:06

Bog: "Safrankøkkenet" af Yasmin Crowther

Bogens forside

En engelsk-iransk kvinde beslutter sig til at finde sine rødder i det fjerne hjemland, som hun måtte forlade for en synd, hun ikke havde begået- Hjemme i England forsøger hendes mand og datter at a

Forfatter: 
Yasmin Crowther
Oversætter: 
Neel Rocco
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
198
Lån bogen - Køb bogen

Betagende, poetisk og meget velskrevet roman om en kvinde, der er født i Iran, og som nu har boet i England i 40 år. Hvor hører hun i virkeligheden hjemme?

Maryam kom fra Iran som 20-årig, hun er gift med en englænder, mor til Sara og lever i det hele taget et liv uden problemer. Men det er kun tilsyneladende, for hele tiden, mens hun har været i England, har hun følt, at hun har befundet sig imellem to steder:

Hendes barndoms trygge verden og det mere hektiske liv i storbyen. Jo ældre hun er blevet, jo mere overfladisk har hun følt sit liv i London. Hun er ensom, og hun længes efter sine rødder.

En dag sker der imidlertid noget frygteligt, som Maryam føler, hun er skyld i, og hun beslutter sig til at rejse tilbage til sin barndoms landsby.

I England sidder faderen og Sara tilbage. Selv om Sara er meget vred på sin mor, rejser hun til Iran for at mødes med hende og få en forklaring på moderens handlinger. I Iran får hun hele sin mors historie, og for første gang forstår hun den smerte og sorg, som har fulgt Maryam hele livet.

Maryam er vokset op i en velhavende familie, hendes far havde en betroet stilling ved shahen. Hun skulle giftes med en mand, hendes far ville finde til hende, og føre slægten videre. Men Maryam vil det anderledes. Hendes bedste ven er en af faderens tjenere, Ali, og de to tilbringer megen tid sammen. Der er politiske uroligheder, og Maryam og Ali tilbringer en nat under samme tag, og det kommer til at betyde, at faderen slår hånden af Maryam.

I England bliver hun uddannet som sygeplejerske, hun møder Edward, bliver gift og får datteren Sara. Ind imellem har hun sine sorte øjeblikke, som bliver længere og hyppigere, jo ældre hun bliver.

Historien bliver fortalt skiftevis af Maryam og Sara, og det er en styrke ved bogen, for på den måde får vi samtidig en beskrivelse af to forskellige kulturer.

"Safrankøkkenet" er en tankevækkende og meget betagende beskrivelse af, hvordan det er at vokse op i en splittet verden, og hvordan man for at få denne verden til at blive hel må træffe nogle valg, som gør ondt på alle involverede parter. I stil minder denne roman en del om den meget læste "Drageløberen" af Khaled Hosseini.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.