Så nær så fjern af André Herzberg

Oprettet: 14.12.2016 - 17:02

Bog: "Så nær så fjern " af André Herzberg

Bogens forside

Fortællingen om tre generationer af fædre og sønner i en tysk-jødisk familie er tæt knyttet til det tyske riges historie op gennem 1900-tallet - og af behovet for at høre til og være en del a

Forfatter: 
André Herzberg
Oversætter: 
Kirsten Asaa
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Arvids
Sidetal: 
294
Lån bogen - Køb bogen

En intens og overraskende familiekrønike om en tysk-jødisk slægt gennem flere generationer.

Forfatteren er oprindeligt kendt som forsanger i det østtyske rockband Pankow. Han debuterede som forfatter i 2000, og dette er første møde med ham på dansk. Og det er et meget interessant møde. Det er en krønike om en tysk-jødisk slægt, og vi træffer dem første gang inden udbruddet af 1. Verdenskrig. Patriarken Heinrich er frivillig i den tyske hær og med i Rusland alle fem år, som han overlever. Omkring ham vokser den store familie. De jødiske traditioner, de stramme regler og forholdet til menigheden fylder naturligvis meget. Fortællingen er bygget op omkring tre generationer. Efter Heinrich kommer hans børn med vidt forskellige livsholdninger, der fortæller om udviklingen, før vi er fremme ved jeg-fortælleren, der oplever Østblokkens nedbrud på nærmeste hold.

Bogens fortællemåde er fængslende med en særpræget, præcis og tør stil, det er uventet, men man er hooked fra første side. Først da vi når op til jeg-fortælleren, bliver skrivestilen løsere og mere intens og personlig. Og også mere gribende. Det hele handler om at høre til og om relationen mellem fædre og sønner, både universelt og personligt.  

Da jeg havde læst cirka halvdelen af bogen, måtte jeg hen og kigge på de tyske anmeldelser, jeg kunne finde frem til. Og ganske rigtigt så fremhævede de også den specielle lakoniske fortællestil, som jeg blev mere og mere bevidst om. Hvordan kan det lade sig gøre, at blive så grebet af en roman med en så "tør" skrivestil? Jeg har ingen forklaring, men det er et faktum, at den fanger. Man føler sig lige midt i den store jødiske familie med strenge Heinrich i spidsen, og man følger de meget forskellige børn i deres oprør. Det er jo nok forfatterens egen slægt, vi hører om, i hvert fald gør han på fremragende vis brug af sin kulturarv i fortællingen.

Fortællingen er allermest gribende, da vi når frem til Østtysklands sammenbrud, og personerne får mulighed for at få informationer fra Stasis arkiver. Hvem var sat til at holde øje med hvem?  Og da en af personerne meget hjerteskærende udbryder: "Jeg vil ikke have et nyt liv!  Jeg vil have mit gamle liv tilbage".  
Det var en god og uventet stor læseoplevelse. Mon ikke vi får andre af denne forfatter på dansk?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.