Radiator af Jan Sonnergaard

Oprettet: 21.11.2016 - 14:43

Bog: "Radiator" af Jan Sonnergaard

Bogens forside

Udadtil er der gang i den for disse 90'ernes unge mennesker, men indeni føler de sig tomme, og nogen dybere mening med tilværelsen kan de ikke finde.

Forfatter: 
Jan Sonnergaard
Udgivet: 
1998
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
228
Lån bogen - Køb bogen

I 1997 brød Jan Sonnergaard gennem den litterære lydmur da han udgav novellesamlingen "Radiator", der blev en bragende succes. Senere bedrev den nyligt afdøde forfatter flere novellesamlinger og to romaner, der solgte pænt og skaffede forfatteren en stor læserskare i Danmark.

“Radiator” er en novellesamling, der består af 10 noveller. Alle historierne foregår i København, og personerne i novellerne hører alle til samfundets økonomisk set svageste grupper – studerende, arbejdsløse og lavtlønnede i dårlige jobs. Der er tale om mennesker, der ofte ses ned på, men som forfatteren skildrer med stor indlevelse og sympati.

Novellerne tager de svages parti – fortæller, hvordan de trynes af samfundet, hvordan man får det efter at have været arbejdsløs og fattig i mange år, hvordan det føles at blive set ned på af andre, der tror de er mere værd fordi der ryger flere penge ind på deres konto hver måned. Som den arbejdsløse dagpengemodtager i novellen “Netto og fakta” udtrykker det: “..er det fuldstændig ligegyldigt om jeg skulle være noget derudover, og andre mennesker forsøger så at sige aldrig at undersøge, om der måske skulle gemme sig en slags menneske bag den ynkelige, sociale facade”.

I en af novellerne møder vi den fallerede student, der efter 15 endelig er ved at være færdig med sit speciale. Han er økonomisk fattig, ensom og på nogle punkter lidt af en kværulant. Men derfor kan man jo godt have ret alligevel. Da han får en dårlig udtalelse på sit speciale cykler han ud til universitetet og melder sig ud - og møder på hjemvejen en af de populære studerende, der via gode forbindelser er tæt på at blive fastansat på universitetet. Han tænker desuden tilbage på gamle dage, hvor han var naiv og troede på, at han aldrig ville blive arbejdsløs hvis bare han tog en lang uddannelse. Han sætter på en måde stadig lighedstegn mellem din uddannelse og den grad af lykke du kan opnå og ser sig selv som en fiasko på nogle punkter - og sådan ser andre studerende ham også.

“Radiator” er god fordi den tør tage hul på tabubelagte emner, nemlig at der er fattige mennesker i dagens Danmark selvom det ikke må hedde sig i et velfærdssamfund. Der er mennesker, der mangler mad og behandles dårligt og det er forkert. Bogen revser alle dem, der føler sig mere værd pga. penge, og det er glimrende og overbevisende beskrevet. Sproget er flydende og personerne overbevisende. Læs bogen og bliv klogere på, hvordan nogle mennesker har det i Danmark – efter endt læsning tror du ikke længere på, at Danmark er et velfærdssamfund, for i et velfærdssamfund behandler man ikke mennesker på den måde det gøres i “Radiator”.

"Radiator" er en fantastisk læseoplevelse med overbevisende personer, der er (grov) humor - det er ganske enkelt solidt håndværk og en virkelig god læseoplevelse man ikke må snyde sig selv for.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.