Performativ biografisme af Jon Helt Haarder

Oprettet: 14.08.2014 - 11:52

Bog: "Performativ biografisme" af Jon Helt Haarder

Bogens forside

Om genren performativ biografisme, hvor forfatteren på varierende måder installerer sig selv og andre i litteraturen og dermed blander fiktion og selvbiografi, og hvor adskillelsen mellem liv og væ

Forfatter: 
Jon Helt Haarder
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
314
Lån bogen - Køb bogen

Forfattere iscenesætter og inddrager i dag ofte sig selv i værket. Skarpsindig og meget velkommen analyse af et stadig mere udbredt fænomen i samtidslitteraturen.

Jon Helt Haarder er lektor på Syddansk Universitet, og han har gennem flere år interesseret sig for en ny trend i litteraturen; at forfatterne indsætter sig selv og bruger sig selv i deres værker på en ny og på mange måder foruroligende måde. Han har valgt at betegne denne nye form for forfattervirksomhed eller -strategi med begrebet performativ biografisme, og understreger her jo netop, at det er tale om en optræden, en (selv)iscenesættelse fra forfatternes side.

Haarder skriver selv om fænomenet i sit forord: "Jeg argumenterer for, at de seneste tiårs biografiske skønlitteratur er del af en strømning, dvs. en "(ny) retning eller bevægelse inden for fx samfundsliv, politik el. kunst" - for nu at citere Den Danske Ordbog - som jeg kalder performativ biografisme. Performativ biografisme betegner det at kunstneren bruger sig selv og andre virkelige personer i en æstetisk betonet interaktion med læserens og offentlighedens reaktioner. I forhold til en velkendt rumlig formel betegner performativ biografisme en bevægelse fra "manden bag værket" til "kvinder og mænd i og ved siden af værket".

Haarder analyserer skarpsindigt fænomenet generelt, men slår så ned på nogle helt oplagte eksempler, som han laver specifikke udfoldede analyser af, og han kommer her fra det nærmest masselæste til det ganske eksklusive. I den sidste kategori finder vi den performative biografisme, som den har udspillet sig komplekst og konsekvent hos Claus Beck-Nielsen, også kendt som Das Beckwerk og Nielsen, i en utroligt personlig form, der imidlertid nok kun vil være bekendt for et ganske begrænset publikum. I den første kategori finder vi - kort omtalt - Jørgen Leth og hans anvendelse af den performative biografisme med værket Det uperfekte menneske. Scener fra mit liv, som jo virkelig rejste et ramaskrig.

Og i den første kategori finder vi også bestsellerværket Min kamp 1 - 6 af Karl Ove Knausgård, hvor jo tusindvis af læsere på om man så må sige første parket faktisk kunne følge, hvordan fænomenet udspilles og udvider sig undervejs i værket. Så altså et litterært fænomen, som både et avanceret kunstpublikum og en bred læserskare har stiftet bekendtskab med - og er blevet inddraget i, som Haarder jo netop fremhæver i ovennævnte "interaktion med læserens og offentlighedens reaktioner".

Det er overordentlig velkomment, at den skarpøjede og akademisk velfunderede analyse kommer nu, så publikum kan få et solidt begreb om et fænomen, som vi i dag står midt i - og som måske om nogen tid vil kræve yderligere analyse, for fænomenet er jo som sagt aktuelt og formentlig i en udvikling, der kan bevæge sig i mange, uforudsigelige retninger. Men hermed er det kompetent analyseret og sat ind i en såvel historisk som aktuel kontekst og fremstår som et klart og velskrevet med bud til ikke blot fagfæller og studerende men også til det publikum, der via for eksempel Leth og Knausgård jo faktisk har været en del af fænomenet på første hånd. Fremragende værk på rette tidspunkt.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.