Par i disede haver af Marianne Larsen

Oprettet: 01.11.2005 - 13:05

Bog: "Par i disede haver" af Marianne Larsen

Bogens forside

Digte som i prosalyrisk form afprøver sproget og sætter iagttagelser i den åbne natur ind i nye sproglige rammer
Originaludgave: 2004

Forfatter: 
Marianne Larsen
Udgivet: 
2004
Forlag: 
Valby : Borgen
Sidetal: 
57
Lån bogen - Køb bogen

Marianne Larsens digte er disede drømmeagtige og alligevel krystalklare. Indhyllet i mosekonebryg rejser sproget sig fra siderne, så det næsten er til at tage og føle på. Mærk selv efter …

Anbefalet af bibliotekar Laura Michelsen, Tårnby Bibliotek

 
Marianne Larsen er, hvad man må kalde en meget stabil og produktiv dansk lyriker. Siden 1971, hvor hun debuterede med digtsamlingen ”Koncentrationer”, har hun udgivet mindst én digtsamling om året. At man har at gøre med en habil poet, er man da heller ikke i tvivl om, når man læser nogle af hendes seneste digte. ”Par i disede haver” består af 51 korte, koncentrerede tekststykker af indiskutabel sproglig ynde og stringens.
 
Væsentlige temaer er naturen, menneskets berøring med den, sproget, erindringen, og især tiden er gennemgående viet stor opmærksomhed.
 
Hun stiller skarpt på øjeblikket, som i digtet ”Klart vejr”: ”Netop der hvor jeg står på stigen, omgivet af grene og æbler, er det lykkelige når det er mest klart” eller i ”Vilde jasminer i min lejlighed”: ”Det skarpe lys i dag er der måske kun fordi tiden som sådan står på klem ind til en anden dags endnu skarpere lys: / Et øjeblik er de kridhvide jasminer i min lejlighed. / Et øjeblik er det sådan jeg bor.”
 
Flere af digtene rummer også en pudsig bagvendt gentagelse, der virker som at se en film spillet først forfra og så bagfra, frem og tilbage i en tid, der er alt andet end lineær, som i ”Stranden er øde”: ”Da andre pludselig dukker frem ved en pynt forude. / Noget så stort og vandrende som andre kommer nærmere og nærmere og dukker pludselig frem / ved en pynt forude.” og de sidste linier i "Dér": ”Den ene bølge efter den anden. / Fra havet går vi tilbage til vores cykler og kører til / havet.”
 
Optagetheden af sproget er et særkende for Marianne Larsen, der også i disse digte forsøger at søsætte sproget på en ny måde. At puste liv i det ved at danne nye ordforbindelser og sætte kendte ord og begreber i nye, overraskende omgivelser, så betydningen forskydes og dermed udfordrer læserens forestilling om meningsfuldhed og tingenes plads i verden.
 
Ordene vrider og vender sig i øregangene, flyver rundt på jagt efter landingsbanen for almindelig sproglig logik, men forulykker og opløses i forunderlig ordmusik.
 
Op fra siderne stiger lugten af skumringståge, lyden af fugle, der letter og havets brusen og minder om, at digte som disse skal sanses snarere end læses. Åbner man sig for denne mulighed, er der en meget smuk oplevelse at hente i mødet med disse disede, drømmeagtige og alligevel krystalklare digte.

Borgen, 2004.  57 sider

Læs Marianne Larsens forfatterportræt

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.