Paddy Clarke ha ha ha af Roddy Doyle

Oprettet: 03.01.2005 - 17:04

Bog: "Paddy Clarke ha ha ha" af Roddy Doyle

Bogens forside

10-årige Patrick, som er den ældste af en søskendeflok i en arbejderfamilie i 1960'ernes Irland, fortæller medrivende og usentimentalt om sine oplevelser med kammeraterne, om drengestreger, skolen

Forfatter: 
Roddy Doyle
Udgivet: 
1994
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
267
Lån bogen - Køb bogen

Patrick er 10 år; han bor med sin bror og sine søstre hos sin mor og far i en forstad til Dublin - hverdagen går med skolen og kammeraterne, men hjemme er alt ikke helt, som det skal være.

Man Booker Prize 1993

Anbefalet af bibliotekar Jette Holst, Århus Kommunes Biblioteker

Lån bogen på Bibliotek.dk

Patrick bliver kaldt Paddy ligesom sin far. I skolen er han bedste ven med Kevin, som altid er med på en gang spilopper. Det er Patrick også, og Roddy Doyles fortælling om den 10-årige irske dreng er en blanding af sjove og barske fortællinger fra drengeårene og en dybere skildring af en familie, hvor overfladens glathed er ved at blive brudt.

I skolen styrer læreren, mr. Hennessey, drengene med hård hånd. Hans straf slår vilkårligt ned, og drengene sættes op efter et system, hvor de dygtigste sidder forrest, så alle kan følge med i hinandens evner. Patrick sidder som regel midtfor, men en uge kommer han op at sidde foran ved siden af David Gerathty, som har polio og derfor aldrig kommer i knibe hos mr. Hennessey.

”Jeg havde siddet helt ude på kanten af bænken, næsten udenfor den, med den ene halvdel af røven hængende ud over gulvet. Så var David Geraghty begyndt at tale. Og han holdt aldrig op. Hele dagen, ud af den ene mundvig som om den anden side var lammet. Man kunne knap nok høre det, men det var ikke en hvisken. Henno kunne høre det, det var jeg sikker på han kunne, men han gjorde ikke noget ved det, sikkert fordi David Geraghty var nødt til at gå rundt på krykker og var langt den bedste i klassen.”

Roddy Doyle fortæller medrivende om Patricks hverdag. Det er ikke småting, drengene får hinanden til at gøre. Patricks lillebror, Sinbad (som i virkeligheden hedder Francis), bliver tvunget til at holde en kapsel med tændvæske i munden, som de større drenge sætter ild til. En anden leg går ud på, at Kevin slår de øvrige drenge med en ildrager og døber dem obskøne navne. Lidt mere fredeligt går det til, når drengene spiller fodbold, men også her kommer der slagsmål ind i billedet, da en af drengene fra kommunens huse vil være med.

I det hele taget skal man ikke være en tøsedreng for at klare sig i Patricks verden. Men det er han heldigvis heller ikke.

Udover at være lidt af en rod er Patrick også en alvorlig dreng, som snart mærker, at noget ikke er helt, som det skal være mellem forældrene. De skændes – og er helt stille i lange perioder. Opvasken bliver ikke taget så regelmæssigt, som den plejer, og en dag hører Patrick sin far slå moderen.

Alle disse hændelser sætter tanker i gang, og Roddy Doyle formår at beskrive det, som var han selv en 10-årig dreng, og det er nok det, der gør bogen mest fascinerende i mine øjne.

Bogen foregår i slutningen af 60’erne, og Roddy Doyle vedkender, at der er et element af erindring i den, uden at det dog er en selvbiografi.

”Paddy Clarke ha ha ha” er velfortalt, underholdende og samtidig alvorlig. Den fortæller på bedste vis om det at være barn på både godt og ondt. Man morer sig, og samtidig bliver man dybt påvirket af Patricks verden. Det er bestemt ikke ufortjent, at Roddy Doyle har vundet Booker Prize i 1993 for denne dejlige roman.

Oversat af Jørgen Nielsen. Samleren, 1994. 267 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.