På udebane af Aleksandra Marinina

Oprettet: 02.11.2004 - 09:44

Bog: "På udebane" af Aleksandra Marinina

Kriminalroman. Kriminalkommissær Anastasia Kamenskaja fra Moskva er taget på sanatorie for at pleje sin ryg. Der viser sig at foregå skumle ting på stedet, og inden længe er Anastasia indblandet i mord, mafiaopgør og har problemer med det stedlige politi

Forfatter: 
Aleksandra Marinina
Udgivet: 
2001
Forlag: 
Høst
Sidetal: 
269
Lån bogen - Køb bogen

Anastasia Kamenskaja er først i 30’erne, meget, meget klog og matematisk/logisk tænkende kriminalkommissær og hovedperson i noget så sjældent som en russisk kriminalroman.

 

Anbefalet af bibliotekar Birgitte Tindbæk, Gentofte Bibliotekerne

Lån bogen på Bibliotek.dk


Hun er karrierekvinde og vidunderligt feministisk bevidst, så man næsten får mindelser om ’dengang i 70’erne’. Hun har desuden ondt i ryggen og dårlige blodkar, så der er dømt sanatorieophold med svømning, massage og afslapning – den praktiserer hun bl.a. ved at oversætte Ed McBain til russisk, for Anastasia mestrer foruden sit modersmål 5 fremmedsprog!

Og man må sige, der foregår ting og sager på sanatoriet: her opererer den russiske mafia bag den mondæne facade med prostitution og optagelse af makabre,avancerede (porno)film på højt kunstnerisk niveau, både filmisk og musikalsk, men som regel med dødelig slutning. Til krævende kunder produceres film, der realiserer særlige ønskedrømme eller gennemspiller traumatiske hændelser fra kundens liv. Og kunden opnår psykisk ligevægt, når den hadede person, f.eks. moderen (repræsenteret af en vellignende stand-in, alene-i-verden), myrdes, så blodet sprøjter. Og mordene er ikke fingerede! Det er godt nok slemt!!

Fra at oversætte kriminalromaner, bliver Anastasia/Nastasja/Nastja/Asja (russerne er vilde med kælenavne) selv deltager i en, og en hårdkogt én af slagsen. Hun må dog først sætte sig i respekt hos det lokale politi – de regner hende ikke, fordi hun er kvinde!

Det er noget af et stilskift at læse russisk krimi, når man er vant til den angelsaksiske/nordiske model. Navne og sprogtradition udgør nok den største udfordring. Og demokratiopfattelsen!

Vi får vendt vrangen ud på det nye, ikkekommunistiske Rusland, hvor Stalintidens belastede fortid ikke er så forfærdelig langt væk endda. Her styres tingene på en noget anden måde, end vi er vant til i Vesten. Sanatorie-byen domineres effektivt af én mafia-boss, faktisk ganske tiltalende og kultiveret. Det er ham, der bestemmer alt i byen, han har simpelthen hals- og håndsret over sine undersåtter. Så trods ny idologisk kurs i Rusland, hænger indstillinger og vaner fra Sovjettiden ved. Og beskrivelsen virker så realistsisk, at den såmænd nok passer på den russiske virkelighed i dag.

Læst som kultur- og samtidshistorie er bogen rigtig, rigtig god. Krimi-intrigen er noget tungt fungerende; det samme kan siges om sproget, som klart bedre egner sig til den realistiske og psykologiske roman, som de store russere blev berømte for. Men der bliver sagt mange kloge og intelligente ting, både om det russiske samfund, kvinder og mænd og magt, så det var for mig en interessant oplevelse at læse Marinina. Og slutningen er god – og overraskende!

Oversat fra russisk af Jan Hansen. Høst, 2001. 270 sider

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.