På tur i Danmarks historie af Søren Olsen

Oprettet: 14.08.2017 - 22:31

Bog: "På tur i Danmarks historie" af Søren Olsen

Bogens forside

Oplev Danmarks historie.

Forfatter: 
Søren Olsen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Gads Forlag
Sidetal: 
200
Lån bogen - Køb bogen

En meget inspirerende og veltilrettelagt guide til at opleve Danmarks historie til fods eller på cykel, fra oldtid til nutid.

Tænk hvilken rigdom af historiske spor, vores land rummer, men de er mere eller mindre synlige, og lidt baggrundsviden forøger oplevelsen. Bogens bidragydere er kyndige museumsfolk fra hele landet og repræsentanter fra Historier om Danmark/Slots- og Kulturstyrelsen, der præsenterer et udvalg af historisk interessante steder fra de ældste tider til i dag. Turforslagene ledsages af oplysninger om den historiske baggrund kombineret med kort og praktiske oplysninger om turens længde og sværhedsgrad, toiletforhold og muligheder for at proviantere m.m. Der er dels tale om turforslag til bidder af de store kendte ruter som Hærvejen og dels til lokale perler. Alt sammen fint illustreret.

Jeg har selv for nyligt vandret på Pramdragerstien og havde meget fornøjelse af at læse om den historiske sti bagefter. Man bliver mindet om, at handelen gennem tiden ofte har fulgt vandvejene, og med opførelsen af Silkeborg Papirfabrik fik pramfarten også betydning for industrien. En nutidig turist får skønne naturoplevelser, og skulle sulten melde sig, kan man altid søge ind på den gamle pramdragerkro, Kongensbro, der har rødder langt tilbage i tiden.

Handelen foregik også til lands og har gennem århundrederne sat sine spor i landskabet. Spor man kan følge bl.a. på Hærvejen og Drivvejen. Handelsruter der vidner om, at handelen ikke bare foregik lokalt langs ruterne, men også havde forbindelse til det store udland.

Krige og uroligheder har altid været en fast bestanddel af Danmarks historie, og det har sat sine tydelige spor med bl.a. voldanlæg og skanser, og fra nyere tid kanonbunkerne langs Vestkysten. Er man i København, ligger historien lige under ens fødder, som f.eks. resterne af byens gamle voldanlæg, der kan følges fra Tivoli op til Kastellet og på Christianshavn.

Bogen rummer noget for enhver smag og fører os på en lang tidsrejse fra Lejre, sagnkongernes land, med dets skibssætninger, gravhøje m.m. helt op til vor tid med det fynske industrieventyr, der sluttede med lukningen af Lindøværftet i 2012.

Man kunne sagtens have valgt andre historiske steder, men bogens udvalg er både godt og repræsentativt og spænder vidt både tidsmæssigt og geografisk. At bevæge sig rundt i landet i tilpas langsomt tempo er en virkelig god måde at opleve historien på, og med denne bog i rygsækken er man godt rustet.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.