Os af David Nicholls

Oprettet: 09.07.2015 - 13:29

Bog: "Os" af David Nicholls

Bogens forside

Douglas Petersen er 54 år; en midaldrende biokemiker med rengøringsvanvid, der sammen med sin kunstneriske og kulturinteresserede hustru, Connie, og sin teenagesøn, 

Forfatter: 
David Nicholls
Lån bogen - Køb bogen

'Os' er historien om et ægteskab i opløsning, en mislykket dannelsesrejse og en mand i midtvejskrise. Nicholls skriver underholdende og med en særlig sans for menneskelige relationer.

Douglas, som er videnskabsprofessor, planlægger en form for dannelsesrejse rundt i Europa for sin søn Albie og konen Connie. Ikke alle er lige begejstrede for ideen, men efter Douglas minutiøse rejseplanlægning påbegyndes turen.

Allerede fra starten er der en ret dårlig stemning, de har ikke helt samme interesser, så Connie og sønnen tilbringer en del tid sammen, mens Douglas føler sig som en slags tilskuer til deres oplevelser. Douglas er meget struktureret og bryder sig ikke om ændringer, og han kæmper forgæves imod, når Albie vil ud på egen hånd. Albie finder nye venner og hygger sig, mens Douglas frustreret ser på. Da der undervejs opstår en yderst pinlig situation, rejser faderen ud for at finde sønnen, for at få redet trådene ud. Moderen rejser hjem, da det bliver for uudholdeligt at være en del af cirkusset

Samtidig fortælles historien om Douglas og Connie helt tilbage til dengang de mødtes 20 år tidligere. Om deres forelskelse og bryllup og det første barn, som de desværre mistede.

Personlighederne er meget forskellige og underholdende på hver sin måde, og man får efterhånden en forståelse af, hvorfor så meget går skævt på rejsen.

Douglas er professor og yderst struktureret, i midtvejskrise og har styr på det meste. Han hænger fast i de gode minder, mens hans kone er på vej videre. Connie er kunstner, sprudlende og glad og meget spontan. Modsat ham går hun gerne udenfor de gængse rammer. Albie (også kaldet Æg) er teenager, vild med musik og spiller selv, er helt med på beatet og har et negativt syn på Douglas, som kun bliver værre.

Romanen er meget underholdende, indimellem morsom, ret ofte krummer ens tæer sig sammen i ren frustration over, hvor anspændt og sprængfarlig kommunikationen og forholdet mellem far og søn/ mand og kone er.

Ideen er rigtig god, forfatterens øvrige romaner er dog mere realistiske, synes jeg. Sprogligt fungerer det fint, men romanen skæmmes af frygtelig mange trykfejl. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.