Orkanfesten af Klas Östergren

Oprettet: 23.02.2009 - 20:22

Bog: "Orkanfesten" af Klas Östergren

Bogens forside

Nordisk mytologi og først og fremmest sagn om Loke er i denne roman kædet sammen med en moderne samfundskritik.

Forfatter: 
Klas Östergren
Oversætter: 
Pia Juul
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Tiderne Skifter
Sidetal: 
292
Lån bogen - Køb bogen

Fremtidsroman med et strejf af nordiske guder.

Handlingen foregår i ”Byen Under Tag” i en fremtidsverden, en ret desillusioneret én af slagsen; på mange måder et samfund, der har gjort tilbageskridt i forhold til den verden, vi kender. Lov og ret er nærmest afskaffet; byen er i forfald; mange er fattige; og elektroniske hjælpemidler er eksotiske antikviteter; vejret er forandret og skifter mellem regntid og ekstrem tørke. Men også de menneskelige relationer er forandrede, kærlighed og omsorg er stærkt på retur og kernefamilien nærmest opløst. Hele samfundet styres af den magtfulde Klanen.

I dette trøstesløse samfund bor Hanck Orn. Hans eneste søn, Toby, som han har opfostret alene og elsker højt, bliver myrdet af rænkesmedenes gud, den tidligere jætte, Loke, og
Hanck optændes af hævngerrighed og forsøger at finde ud af omstændighederne ved Tobys død, samt finde Loke og dræbe ham.

Klas Östergrens Orkanfesten er en del af Myteserien, som er et fælles projekt for mere end 35 forlag i forskellige lande. De har bedt nogle af deres fremmeste forfattere genfortælle en myte. Svenske Östergren har valgt det der ligger lige for, nemlig den nordiske mytologi.

Man skal dog halvvejs gennem romanen før der dukker guder op. Men så får man til gengæld også hele myten om Ægirs gilde, som er et gigantisk skænderi mellem de øvrige guder og Loke. Et skænderi hvor Loke sviner guderne til og fremviser deres dårlige sider, og i øvrigt ikke selv fremstår i et særligt gunstigt lys.

Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal mene om Klas Östergrens Orkanfesten. Jeg havde måske forventet mig noget andet, uden at gøre mig klart hvad det så var. Jo noget mere positivt, tror jeg, måske som i Frejas tårer af Søren Lyngbye, som er en humoristisk gendigtning af de gamle nordiske myter. I stedet fik jeg en alvorlig verden på randen af Ragnarok, hvor intet godt var tilbage, undtagen Hancks kærlighed til sønnen. Det er en roman om de store følelser kærlighed og hævn. Jeg er ikke så sikker på, at jeg synes denne gendigtning af den nordiske mytologi er rigtig vellykket.

Alligevel er det en roman, der giver stof til eftertanke. Hvis vi ikke begynder at passe bedre på hinanden og verden, er det så vores fremtid, vores Ragnarok, Östergren har beskrevet?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.