Orfeus' lyre af Robertson Davies

Oprettet: 01.10.2004 - 08:36

Bog: "Orfeus' lyre" af Robertson Davies

Originaltitel: The lyre of Orpheus

Forfatter: 
Robertson Davies
Udgivet: 
1996
Forlag: 
Erichsen
Sidetal: 
380
Lån bogen - Køb bogen

Hvad kan der ske, når en ufuldendt opera bringes sammen  med risikovillige fondsmidler og kunstnerisk talent, ambition og forfængelighed, og hvad forgår der egentlig i følelsernes underverden? I et canadisk universitetsmiljø afstedkommer et usædvanligt musikprojekt underholdende turbulens i de akademiske cirkler….

Anbefalet af bibliotekar Lene Duval Ohlsen, Allerød Bibliotek

Lån bogen på Bibliotek.dk

”Orfeus’ lyre åbner porten til underverdenen”. Med dette indledende Hoffmann-citat bringes læseren straks i forventningsfuld stemning, fuld af anelser om musikkens skæbnesvangre magt.
Alle forventninger indfries i denne pragtfulde, morsomme og elegante komedie, og hvilken underverden!

Da den pengestærke Cornish-fond med tilknytning til et canadisk universitetsmiljø beslutter sig for
at støtte et projekt, som ”ingen ved sine fulde fem ville have noget med at gøre” er det virkelig et vovestykke. af  rang. Projektet går ud på at hjælpe den uhumske, men måske geniale studerende, Hulda Schnakenburg, til at fuldføre musikken til et meget fragmentarisk operamanuskript, som komponisten  E. T. A. Hoffmann efterlod ved sin død i 1822. For at ”få skabt noget postyr” ønsker fonden derudover også at bekoste opførelsen af den færdige opera, der undervejs udstyres med en vidtløftig libretto, inspireret af Arthurlegendens sagnstof.

For at realisere ideen arbejdes der nu på højtryk af et galleri af farverige, temperamentsfulde og selvbevidste aktører. I staben indgår vennekredsen i fondens bestyrelse, den uberegnelige komponist in spe Hulda, en flot kvindelig rådgiver fra Sverige, med hang til Franz Liszt-kostumer og en byronsk instruktør fra Wales.
Undervejs bliver de impliceredes liv på underfundig vis en spejling af operaens handling  - alt sammen kommenteret af den afdøde komponist Hoffmann, der i Limbo afventer udfrielsen, medens han reflekterer over sit livs sejre og nederlag.

Kulminationen er selvfølgelig uropførelsen af det færdige værk, og her boltrer forfatteren sig veloplagt med pragtfulde og vittige beskrivelser af kritikere, primadonnaer og professionelle klakkører, men også med en betagende beskrivelse af teaterverdenens forførende teknik.

Udover operaprojektet har bogen andre temaer, som udspringer af de tidligere to bind i Cornish-trilogien,  nemlig De oprørske Engle og Hvad man i Ungdommen nemmer.
Orfeus’ lyre kan sagtens læses for sig, men der er ingen grund til at snyde sig selv for den herlige og optimale oplevelse at læse alle bind om mysteriet Francis Cornish og om vennerne, der bestyrer hans fond.

Man bliver hurtigt grebet af forfatterens formidable evne til at skildre mennesker og  miljøer - hvad enten det sker  med varme eller nådesløs hudfletning. Her er det, udover teatermiljøet, det særdeles akademiske universitetsmiljø, der spiddes på kærlig vis for sine intriger, forfængelige ambitioner og hyperprivilegerede liv i elfenbenstårnet. Forfatterens egen stil er også akademisk af den bedste slags med talrige referencer til litteratur og kunst, spundet ind i begivenhederne på inspirerende vis.

oversat fra engelsk af Hans Jørgen Lassen. Erichsen, 1996. 380 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.