Opstigende Skorpion af Kristian Ditlev Jensen

Oprettet: 18.10.2010 - 11:17

Bog: "Opstigende Skorpion" af Kristian Ditlev Jensen

Bogens forside

Wolfgang Thornblad, højtuddannet lingvist og sprogofficer, bliver inddraget i opklaringen af mordet på en afrikansk prostitueret i København, samtidig med at han selv kæmper med eftervirkningerne a

Forfatter: 
Kristian Ditlev Jensen
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
300
Lån bogen - Køb bogen

Lingvistik, astrologi og semiotik tilsat et skvæt krimi er ingredienserne i Kristian Ditlev Jensens nyeste roman.

Bogens hovedperson Wolfgang Thornblad, er uddannet lingvist og sprogofficer med interesse for astrologien som tegnsystem. Han indblandes i opklaringen af et dobbeltmord, da politiet i København ønsker hans hjælp til at tolke en tatovering af en skorpion på det ene offer.

Sideløbende med opklaringen fortælles Wolfgang Thornblads egen livshistorie i tilbageblik. Han har været udsat for en krigsulykke, der har vansiret ham fra ”skønhed til udyr” og desuden har kostet ham hans ægteskab. Det er derfor en temmelig ensom mand vi møder, en mand, der har valgt at leve afsondret i marsklandskabet tæt på den tyske grænse, hvor han hengiver sig til slow food, daglige gåture samt lingvistiske og semiotiske overvejelser. ”Nørden i Sønderjylland”, som en af politifolkene kalder ham, bruger sproget som lindring for sine store tab og sorger.

Jeg kan lige så godt indrømme, at jeg var forudindtaget mht. Kristian Ditlev Jensens forfatterskab, idet jeg er meget begejstret for hans tidligere udgivelser, der i øvrigt spænder vidt, og opfatter ham som en gudbenådet skribent! Desværre, desværre lever ’Opstigende skorpion’ ikke op til mine - medgivet - høje forventninger. Hvor han tidligere har skrevet engageret, passioneret og medrivende om sine emner, synes jeg denne gang, at det kammer over og nærmest bliver docerende.

Hovedpersonens strømme af tanker og overvejelser tager sine steder helt pusten og intensiteten ud af fortællingen. Det er som om Kristian Ditlev Jensen både vil for meget og for lidt denne gang. Krimielementet kan ikke bære igennem og virker ind i mellem nærmest påklistret. Forfatteren har ifølge forlaget Gyldendal planlagt udgivelser om alle stjernetegn med Wolgang Thornblad i en større eller mindre rolle i alle bøgerne. Hvis Kristian Ditlev Jensen skal fastholde sin læser gennem hele forløbet, skal der noget andet til end det, der leveres i bogen om skorpionen.

Har du tidligere læst Kristian Ditlev Jensen, skal du læse bogen, fordi Jensen trods alt fortsat er vidende og velskrivende. Har du endnu ikke læst ham, anbefales det ikke, at du begynder her, men i stedet under dig selv at bruge tid på hans smukke og fintfølende debutroman ’Livret’ fra 2005.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.