Omvæltning af lov og ret i Danmark efter reformationen

Oprettet: 13.06.2016 - 10:18

Bog: "Hvorfor er vi så glade for staten?" af Ditlev Tamm

Bogens forside
Forfatter: 
Ditlev Tamm
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Eksistensen
Sidetal: 
66
Lån bogen - Køb bogen

Hvorfor er vi så glade for staten? er andet bind i forlaget Eksistensens serie i anledning af reformationsjubilæet. Dette seriens andet bind er skrevet af professor i retshistorie, Ditlev Tamm, og det handler om reformationens betydning i forbindelse med lov og ret, nærmere bestemt hvordan reformatorernes tanker om disse dele fik praktisk betydning for samfundets indretning hertillands. Dermed får vi at se, at reformationen også er meget mere en kirkehistorie.

Bogen er med sine 66 sider lidt kortere end seriens første bind, og den er inddelt i fem korte kapitler, foruden en lille indledning. Kapitlerne er: 1. Reformationen og retten, 2. Luther om lov og ret, 3. Philip Melanhton og Wittenberg, 4. Den lutherske stat og 5. arven fra reformatorerne.

Bogen er hurtig læst, hvilket ikke skal forstås negativt. Man får nemlig bl.a. derved samtidig et godt overblik over den betydning reformatorernes tanker havde for retsforholdene. Mange eksempler hentes fra ægteskabslovgivningen, hvor vi i glimt ser billeder af den middelalderlige lov, hvorledes man efter reformationen forholdt sig til dette område (man fik nemlig ikke straks egentlig lovgivning om ægteskabsinstitutionen, skønt det var et centralt emne for mange reformatoriske teologer) og følger linien, ikke mindst i kapitel 5, frem til i dag. På sin vis har vor nuværende ægteskabslovgivning grund i de bevægelser og tanker, der opstod under reformationen, selvom – må forfatteren medgive – reformatorerne næppe ville forstillet sig den udvikling, der er sket.

Det er interessant at se, hvordan man tog sit udgangspunkt i de ti bud, hvis betydning ‘er svær at overdrive,’ som Tamm skriver (s. 35). Først ser vi, hvordan de ti bud fungerede i praksis efter reformationen herhjemme, men efterfølgende kan Tamm også pege på, at de ti bud t.eks. udgør det systematisk og indholdsmæssige grundlag for de relevante afsnit i Danske Lov af 1683. Og er forholdet ikke helt det samme i dag, så ‘spøger de ti bud [stadig], som grundlag for, hvad vi anser som rigtigt og forkert.’ (s. 62)

En vigtig og afsluttende pointe til sidst i bogen er, at vi i Danmark i dag er et verdsligt samfund, hvor religionen tidligere fyldte meget, jf. t.eks. de ti buds stilling i retstraditionen. Den direkte forbindelse til religionen kan vi i dag finde i Grundlovens §4 om folkekirkens stilling og bestemmelse som ‘evangelisk-luthersk’.

‘Vi lægger i ag vægt på, at dommere i retten fremtræder som religiøst neutrale, og hverken den moderne ægteskabs- eller strafferetsopfattelse bygger på et reformatorisk grundlag. Men arven fra reformationen er tydelig, når vi kigger tilbage [...]’ (s. 63)

Hvorfor er vi så glade for staten? er en herlig lille bog, der dækker et interessant og meget vedkommende emne i Danmarkshistorien. Ligesom seriens første bind er dette højst læseværdigt!

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.