Om BLIXIKON af Liselotte Henriksen

Oprettet: 01.02.2005 - 09:37

Bogen er først og fremmest tænkt som en praktisk hjælp for de utallige interesserede Blixen-læsere, der her kan hente svar på alverdens spørgsmål vedrørende forfatteren og værket.

 

Om BLIXIKON. Karen Blixen fra A til Å.
Af bibliotekar Liselotte Henriksen

Der er skrevet mange bøger om Karen Blixen og hendes forfatterskab –

Blandt disse har Litteratursidens Blixen-ekspert udgivet flere ...

Med Liselotte Henriksens egne ord og med citater fra BLIXIKON:

I mere end 35 år har jeg beskæftiget mig med Karen Blixen, hvilket bl.a har ført til udgivelsen af:

Karen Blixen. En bibliografi. Gyldendal, 1977. 224 sider. (Deloplag med titlen: Isak Dinesen. A bibliography udgivet i USA samme år).

Karen Blixen. En håndbog. Gyldendal, 1988. 239 sider, illustreret.

Og den seneste – en udvidet og revideret udgave: BLIXIKON. Karen Blixen fra A til Å. Gyldendal, 1999. 359 sider, illustreret.

Fra bogens forord:

... Bogen er først og fremmest tænkt som en praktisk hjælp for de utallige interesserede Blixen-læsere, der her kan hente svar på alverdens spørgsmål vedrørende forfatteren og værket.

Den er et stikordsregister, der kan besvare konkrete spørgsmål og vise vej ind i et nærmere studium af en kunstner og et værk, som er blevet mere og mere læst og dyrket i det mere end halve århundrede, der er gået, siden Karen Blixen for alvor trådte frem på den litterære scene...

Fra afsnittet: Om bogen og dens brug:

...I alfabetisk rækkefølge gives oplysninger om Karen Blixens ARTIKLER, BREVE, BØGER, DIGTE, ESSAYS, FORTÆLLINGER, SKUESPIL, TALER, UNGDOMSARBEJDER, hele Karen Blixens kendte værk - sammen med andre opslagsord med nærmere forklaringer om ANMELDELSER, BIOGRAFIER, CITATER, DOKTORDISPUTATSER, DRAMATISERINGER osv. Om den enkelte fortælling oplyses FØRSTETRYK, dansk og engelsk ORIGINALTITEL, fulgt af et INDHOLDSREFERAT, der ofte blot markerer tekstens udgangspunkt og udvikling, men overlader det til læseren selv at rede dens mange tråde ud. Dernæst LITTERATURHENVISNINGER til et bredt udvalg af danske og udenlandske omtaler og analyser, fra korte avisanmeldelser til mere dybtgående fortolkninger i artikler, afhandlinger og andre hele bøger, til brug ved et nærmere studium af forfatterskabet og den enkelte fortælling...

Om alle nævnte personer, titler, steder mv. kan læses mere i BLIXIKON. Bortset fra enkelte rettelser er teksten som i BLIXIKON.

Mit arbejde med KB har været anderledes end anmelderes, kritikeres og litteraturforskeres...

Jeg vil tillade mig at citere Caroline Carlsen – Karen Blixens mangeårige husbestyrerinde på Rungstedlund:

"Jeg kan godt lide, det du gør – du registrerer, hvad hun skrev – du snager ikke..." - sagt til mig mange år efter Karen Blixens død, efter stadig flere artikler i aviser og ugeblade, der kunne berette mangt og meget om Baronessen, sandhed eller det pure opspind – og efter at utallige personer havde forsøgt at få Caroline til at komme frem med, hvad hun kunne have af interessante ting at berette.

Det gjorde hun ikke. Hun har, som udgivet af Frans Lasson i KAREN BLIXEN SELSKABETs første årbog, BLIXENIANA 1976, (første gang trykt i Søndags-BT 1973, no. 51 og 52) nøgternt fortalt sine erindringer – om daglivet på Rungstedlund, senere optrykt i endnu én af de mange bøger Frans Lasson har udgivet: Karen Blixen på Rungstedlund. (Høst & Søn, 1994. 206 s.).

På biblioteker landet over stilles utallige spørgsmål vedrørende Karen Blixen, hendes liv og forfatterskab –

som f. eks.:

Hvilken forfatter var det, der – da han selv fik Nobelprisen – udtalte at den burde være givet til Isak Dinesen...

Svaret kan læses i BLIXIKON:

Ernest Hemingway (1899-1961), amerikansk forfatter), der i 1954, i et interview til New York Times Book Review (7.11.1954) udtalte:... I would have been happy – happier – today, if the prize had gone to that beautiful writer Isak Dinesen...

Interviewet citeres i bl.a. én af de efter min mening bedste bøger om forfatterskabet – oversat til dansk af Clara Svendsen (senere Selborn) : Mulm, stråler og latter. En studie i Karen Blixens kunst. Gyldendal, 1964. 318 sider. Af Robert Langbaum, (født 1924, amerikansk litteraturprofessor). Oversat til dansk af Clara Svendsen (senere Selborn), cand.mag., bibliotekar og oversætter. KBs sekretær gennem mange år og fra 1962 hendes litterære eksekutor, i samråd med Rungstedlundfonden ... (læs videre i BLIXIKON).

I Karen Blixen i Danmark. Breve 1931-1962. (Udgivet af Frans Lasson og Tom Engelbrecht. Gyldendal, 1996. 1-2.) ...i et brev dateret 1. november 1954, kan man læse Karen Blixens takkebrev til Hemingway.
Få dage efter denne udtalelse kunne man i Politiken finde en Hans Bendix-tegning (dateret 29/10-54) : Hemingway og Karen Blixen, foran en dør til De Aderton, Det svenske Akademi... : After you, Baroness (gengivet i BLIXIKON side 227).

Andre spørgsmål (hvor svaret kan findes i BLIXIKON):

Hvor citerer Karen Blixen H.C. Andersen, Brorson, Cooper, Dante, Bibelen, Koranen, 1001 Nats Eventyr...

Hvor foregår fortællingerne – og hvornår...

  • hvilke historiske personer møder læseren
  • hvilke personer findes i mere end én fortælling

De mange anmeldere af KBs bøger – ofte også forfattere til længere artikler om KB og de efterhånden flere bøger om forfatterskabet – hvem er de personer, der anmelder eller skriver bøgerne, hvad har de ellers beskæftiget sig med...

Karen Blixen kage ?

Karen Blixen rose ?

Et tog med navnet Karen Blixen ?

Hvor ligger Karen Blixens Vej?

Hvornår fik KB Holberg Medaillen?

Hvordan var Karen og Bror Blixen i familie med hinanden?

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.