Øjeblikkets evighed af Stig Dalager

Oprettet: 22.05.2013 - 09:30

Bog: "Øjeblikkets evighed" af Stig Dalager

Bogens forside

Biografisk roman om Søren Kierkegaard, som tegner et psykologisk og eksistentielt portræt af en sammensat og plage person og hans filosofiske og teologiske tænkning, stærkt påvirket af bruddet med

Forfatter: 
Stig Dalager
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
338
Lån bogen - Køb bogen

En læseværdig roman om Søren Kierkegaards univers giver indsigt i hans livs bedste, største og værste øjeblikke. Hans refleksioner og valg udfordrer også i dag.

Søren Kierkegaard ligger på Frederikshospitalet i Bredgade, og han ved, at han skal dø. Bortset fra nogle få besøg af den gode ven, Emil Boesen, har han kun selskab af lægen og den omsorgsfulde vågekone. Fra vinduerne har han udsigt til den udstrakte himmel med byens tage og tårne. Byens liv, lyde, lys og mørke, som altid har været en integreret del af hans hverdag og psyke, trænger op til ham. Her fra sygesengen genkalder han sig i tanker og drømme bidder af sit livs bedste, største og værste øjeblikke.

Vi møder mange gange en ulykkelig Søren: I barndomshjemmet med den strenge far, i skolen med de andre børns drillerier, den ofte hårde kritik af hans værker og i hans opgør med den officielle kristendom. De livgivende åndehuller er de daglige gåture og passiarer med mennesker på gaden og de mange aftener, hvor han nyder musikken og skuespilkunsten på Det Kongelige Teater. Mødet, forelskelsen og bruddet med Regine er essentielt. Her møder han for alvor sig selv, sine muligheder og træffer de valg, der gør ondt på andre, men ikke mindst på ham selv. Det bliver hans livs vendepunkt og starten på et stort forfatterskab, der stadig vækker debat og undren.

Modsætningen mellem Søren Kierkegaards fysiske skrøbelige tilstand og hans mentale styrke står stærkt. Selv på dødslejet afviser han sin bror, Peter, fordi han er uenig i hans version af kristendommen. Men ellers er det en traditionelt skrevet biografisk roman, hvor det psykologiske og filosofiske er i centrum, når Søren Kierkegaard på dødslejet i kronologisk form erindrer sit liv, sin færden og sit tankegods. Erindringerne er i tredje person, så også her ser han sig selv og sit liv som den iagttagende og reflekterende. Sproget er en anelse altmodisch med lange sætninger, og fiktionen bliver brudt, når der bliver fortalt om, hvad Kierkegaards mange værker egentlig handler om.

Peter Tudvads nyligt udgivne roman ’Forbandelsen’ handler om den mørkere side af Kierkegaard og har mere fokus på det teologiske. Både Stig Dalager, der også har skrevet romaner om H.C. Andersen og Marie Curie, og Peter Tudvad kender det hele, og de insisterer begge på at få så meget med som muligt, hvilket hæmmer det fiktive værk.

Kierkegaards refleksioner og leg med identiteter som sin tids store player er inspirationen til vor tid. Han var sær og mærkelig men tænke, det kunne han. Her udfordrer Stig Dalager også læseren, og derfor er romanen en fortrinlig introduktion til det kierkegaardske univers.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.