Oceanet hvor grusvejen endte af Neil Gaiman

Oprettet: 07.12.2015 - 10:04

Bog: "Oceanet hvor grusvejen endte" af Neil Gaiman

Bogens forside

En midaldrende mand vender hjem til sin hjemegn, hvor han overmandes af minder om onde kræfter og oplevelser, som var alt for farlige for en lille 7-årig dreng.

Forfatter: 
Neil Gaiman
Oversætter: 
Steffen Rayburn-Maarup
Udgivet: 
2015
Forlag: 
People'sPress
Sidetal: 
196
Lån bogen - Køb bogen

Magisk. Poetisk. Og dybt foruroligende. Barndommens uskyld gambler med visdommens uendelige hav, og forunderlige verdener åbner sig med et urgammelt mørke lurende lige om hjørnet.

Vi har alle været syv år engang, og nogle minder fra barndommen står givetvis stærkere end andre, uanset om de var gode eller dårlige. Sådan er det også for den unavngivne hovedperson, en midaldrende mand som vender tilbage til barndomsbyen for at deltage i en begravelse. Som trukket af en usynlig snor befinder han sig efterfølgende ved grusvejen, hvor barndomshjemmet lå. For enden af vejen ligger Hempstock-familiens gård, og langsomt vender minderne tilbage om magiske og dystre oplevelser fra dengang, han var syv år gammel og mødte den fire år ældre pige Lettie Hempstock. En pige som måske, måske ikke er lige så gammel som universet selv. Pirret af nysgerrighed får han kendskab til mørke kræfter, som intet menneske burde kende til, og med ét slag er hans trygge verden forvandlet, da et urgammelt væsen ser sit snit til at lægge krav på ham. 

Neil Gaiman fortsætter med at imponere med denne roman, som egentlig var tænkt som en novelle men udviklede sig til en længere historie. Gaiman er en fænomenal fortæller og skriver med få ord ondskaben frem – for i næste hug at manifestere dem til hverdagens nære personer. Mennesker, som normalt er fyldt med kærlighed og tryghed, men nu kun har onde hensigter. Gennem drengens syvårige øjne ser vi verden åbne og forandre sig fra den indre tryghed bag hjemmets sikre mure til en verden, hvor død, usikkerhed og ondskab er klar til at invadere hans liv – og gør det! Heldigvis er der masser af livreddende kærlighed i romanen, en kærlighed som strækker sig ud over universets grænser.

Det er på én gang en rørende og forfærdelig skildring af barndommens mistede uskyld, som for mig vækker minder om atmosfæren og den sproglige stil i novellen ’Liget i skoven’ af Stephen King samt scener i ’1Q84’-trilogien af Haruki Murakami. Som med disse to vil jeg gemme ’Oceanet hvor grusvejen endte’ i min underbevidsthed med visheden om, at den vil poppe op fra tid til anden i årene frem. 

Originally published by Pia Bechmann, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.