Nøleren af Klaus Rifbjerg

Oprettet: 03.04.2013 - 14:40

Bog: "Nøleren" af Klaus Rifbjerg

Bogens forside

En 70-årig pensioneret litteraturprofessor får stjålet et maleri, som forestiller hans tidligere ven kunstmaleren Nikolaj Værn - Tyveriet får ham til at tænke deres lange venskab igennem og de

Forfatter: 
Klaus Rifbjerg
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
225
Lån bogen - Køb bogen

Fra ven til fjende, fra kærlighed til had. Historien om en nølende litteraturprofessors kredsen om et forlist og betydningsfuldt venskab betager men bjergtager ikke.

”Dansk litteratur er fuld af beskrivelser af drengevenskaber, jeg ved bedre end nogen, fra Hans Egede Schack til Rifbjerg har den slags stået på programmet. Jeg har ligefrem forelæst over emnet.”

Venskabet er igen omdrejningspunktet i Rifbjergs seneste roman, ’Nøleren’. Hovedpersonen er en halvfjerdsårig litteraturprofessor med speciale i dansk guldalder. Han ser tilbage på et langt liv: på ægteskab, venskab, børn og karriere; scenen er sat.

Bogens kerne og omdrejningspunkt er jeg-fortællerens venskab med kunstmaler Nikolaj Værn. Hvad bragte to unge og vidt forskellige drenge sammen? Og hvad var årsagen til det smertelige brud, som fulgte i kølvandet, og som fortælleren ikke syntes at komme overens med?

Et selvportræt af Værn bliver i starten af romanen stjålet fra fortællerens bil, hvilket sætter handlingen i gang. Den velovervejede og nølende professor vil denne gang til bunds og finde årsag og forklaring på, hvorfor Nikolaj Værn har slået hånden af ham. En forklaring, som måske slet ikke lader sig finde?

’Nøleren’ er ikke Rifbjergs første bog om venskab, men har afgørende tråde til Rifbjergs tidlige forfatterskab: ’Den kroniske uskyld’. Drengevenskabet mellem Janus og Tore bliver i ’Nøleren’ erstattet af det livslange venskab mellem to mænd, Nikolaj Værn og litteraturprofessoren. Et venskab, som ender brat og uden forklaring. Hvad sker der, når venskab bliver til fjendskab, når kærlighed bliver til had? Rifbjerg kender følelserne fra sit eget private liv, det kan der ikke herske tvivl om, men om det er Rifbjergs eget forliste venskab med Niels Barfoed, kritiker og litterat, bogen tager sit afsæt i, skal jeg ikke gøre mig klog på, men det ligger snublende nært.

Sprogligt brillerer Rifbjerg som altid, hans vid og belæsthed imponerer. Men fortællingen trænger ikke rigtig ind under huden på mig, til det er for megen litterær tomgang og for lidt nærvær. Jeg bliver betaget, men ikke bjergtaget.

Originally published by Kamilla Uttrup, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.