Nøddeskal af Ian McEwan

Oprettet: 27.07.2017 - 14:24

Bog: "Nøddeskal" af Ian McEwan

Bogens forside

Trudy har bedraget sin mand John. Hun bor stadig i parrets hjem – en forfalden, fireetagers, meget kostbar herskabsbolig midt i London. John bor der ikke.

Forfatter: 
Ian McEwan
Oversætter: 
Claus Bech
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
208
Lån bogen - Køb bogen

Den britiske stjerneforfatter Ian McEwan er for længst brudt igennem den litterære lydmur. Forfatteren har udgivet flere anmelderroste romaner, hvoraf bl.a. ”Soning” også er blevet filmatiseret.

Tidligere i 2017 udkom seneste værk, romanen ”Nøddeskal”, der høstede fine anmeldelser i de landsdækkende aviser.

Romanen foregår i en forfalden, fireetagers og meget kostbar herskabsbolig midt i London.

I bygningen bor den højgravide Trudy, der er i slutningen af 20´erne.  Hun har været sin mand, John, utro, så han er flyttet ud af parrets fælles bolig selvom han stadig har forhåbninger om at finde sammen med Trudy igen.  Desværre er Trudy en kvinde, der er travlt optaget af sin affære med Johns bror, den umodne og banale onkel Claude, der lader til både at være dårligt begavet og i øvrigt kun har penge og sex på hjernen.  Som man næsten kan fornemme mellem linjerne er Claude en af de personer, som er virkelig irriterende, både når man læser om dem og når man møder sådanne personer i virkeligheden.

Trudy og Claude har en plan om, at skaffe John og det endnu ufødte barn i Trudys mave af vejen så de i fred og ro kan fortsætte deres banale og noget umodne forhold til hinanden i den kostbare lejlighed.

Der er bare et problem, og det er, at de har et vidne til deres listige planer – og det er den 9 måneder gamle baby i Trudys mave:

”Nu ligger jeg så her med hovedet nedad i en kvinde. Armene tålmodigt foldet, mens jeg venter, venter og spekulerer på, hvem jeg er i, og hvad der venter mig.” (side 9).

Barnet er intelligent ud over alle grænser og gør sig alvorlige overvejelser om, hvordan man er i stand til at forkludre en nedrig plan når man et par uger endnu har fast bopæl i en livmoder.

”Nøddeskal” kan bedst beskrives som en parafrase over ”Hamlet”. En omskrivning af den klassiske fortælling om Hamlet, her forvandlet til en slags psykologisk thriller med et dårligt ægteskab og et mord i centrum.

Selvom ”Nøddeskal” på mange måder er en ganske fin læseoplevelse, hvor forfatteren har gjort sig gode overvejelser om bogens plot når romanen ikke helt at komme op på samme niveau som forfatterens øvrige bøger. Der er intet i vejen med plottet eller ideen, men det halter med personbeskrivelserne.  Den 9 måneder gamle baby i Trudys mave er fortællingens mest overbevisende figur, hvorimod både Trudy, Claude og John fremstod noget overfladiske for denne anmelder (der i øvrigt stadig synes, at Ian Mcewan er en fremragende forfatter).

”Nøddeskal” er en roman, som jeg var lidt længe om at få læst færdig, måske på grund af de overfladiske personportrætter. Bogen er ikke forfærdelig på nogen måde, men den nåede heller aldrig for alvor at fastholde min interesse som forfatterens øvrige bøger har gjort. Derfor lander jeg på 3 store stjerner (ud af 5) – og så vil jeg glæde mig til, at næste bog af denne glimrende forfatter udkommer.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.