Mønstergenkendelse af William Gibson

Oprettet: 23.05.2003 - 08:00

Bog: "Mønstergenkendelse" af William Gibson

Bogens forside

Da Cayce Pollard, som er mester i at bestemme nye trends i tiden, får til opgave at finde frem til bagmændene bag nogle mystiske videostumper, som vises på internettet og har skabt kult, kommer hun

Forfatter: 
William Gibson
Oversætter: 
Arne Herløv Petersen
Udgivet: 
2003
Forlag: 
People's Press
Sidetal: 
351
Lån bogen - Køb bogen

Lån bogen på

I 1987 eller -88 læste jeg "Neuromancer". Jeg oplevede der noget helt, helt anderledes, end hvad jeg ellers var stødt på. Forstod vist ikke helt, hvad der foregik på siderne, men var dybt fascineret. William Gibson 'så' nærmest internettet, før det var der, og han forudså, hvordan en virus på Nettet kan forskrække en hel verden. Jeg tror, han har haft en ikke ringe indflydelse på vores moderne verdensbillede. Opfandt han ikke begrebet ’cyberspace’?

"Mønsterkenkendelse" er dog noget andet. Kort fortalt er det en spændingshistorie om Cayce, en singlepige og amerikaner af fødsel, men ellers nærmest det, en floskel kalder ’verdensborger’. Nationale grænser er uden betydning, og hun har sine bedste venner på nettet. Her skildres fint den ansigtsløse intimitet og nærhed, som nettets tidløse kommunikation kan understøtte.

Cayce lever af at være ’trendspotter’. Hendes arbejdsplads er gaden, både den fysiske og den virtuelle. Hun skal fange og formulere de mode- og andre livsstiltrends, der opstår. Det bedste er et finde en ting, der bliver kult. 

Cayce har nemlig en ganske særlig evne til at føle, om et logo duer. Hun bliver simpelthen fysisk dårlig, hvis det ikke fungerer. Derfor er Cayce et mærkevaregeni, der kun selv vil gå i tøj uden kendetegn og uden mærker. Men er det ikke også på sin vis et mærke? Det dobbeltsidige i pointen kan ikke undgå at falde i øjnene.

Cayce finder faktisk en kultting. En ukendt lægger specielle filmklip ud på nettet, og der opstår snart en global gruppe omkring disse klip. Hvem har lavet dem? Hvor kommer de fra? Hvad foregår der? Og det allervigtigste spørgsmål: hvordan er disse filmklip blevet den kult, de er?

Cayce engageres af en rig reklamemand til at spore filmklippene, og nu bliver bogen helt elementært spændende. Samtidig bruger Gibson dog alt det, som han kan, til fingerspidserne. Han beskriver en verden, hvor det er lige spændende, hvad enten det hele foregår i et tvivlsomt kvarter i Tokyo eller i nettets uhåndgribelighed. 

"Mønstergenkendelse" er ikke ’cyberpunk’, som hans bøger blev kaldt i 80’erne. Faktisk er det svært at sætte etiket på den, men måske kan man kalde det en ’neo-net-thriller’?

Jeg var selv spændt på, om jeg kunne forsvinde ind i Gibsons univers igen så mange år efter "Neuromancer"-trilogien, men det var intet problem, måske fordi jeg nu også selv er blevet ’fanget af nettet’. Og så er bogen fordansket, så det er en æstetisk og sproglig fornøjelse at læse den.

Oversat af Arne Herløv Petersen. People’s Press, 2003. 351 sider. Kr. 350,-

Læs mere om William Gibson her

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.